Ernest Ezra Mandel had een andere signatuur dan Jonathan Holslag. Hij was een marxistisch econoom, een Trotskistische theoreticus en activist. Jonathan Holslag is naast docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel, ook gastdocent aan de hoogste opleiding voor generaals van de NAVO en is vrijwilliger in het Belgische leger. Hij is beleidsadviseur en opiniemaker. Holslag publiceert, naast zijn academische werk, in De Morgen en Trouw en in internationale media zoals The Guardian, The South China Morning Post en Foreign Policy. Eerder verschenen van zijn hand De kracht van het paradijs (2014), Onmogelijke vrede (2015) en Vlaanderen 2055 (2015).

 

Het nieuwe boek verschijnt in zeventien andere talen: Duits, Frans, Portugees, Spaans, Italiaans, Grieks, Russisch, Chinees, Koreaans, Japans, etc. Het werk werd al meteen opgenomen bij de vijf verplichte boeken voor de generaalsopleiding van het Verenigd Koninkrijk.

 

In Vrede en oorlog presenteert Jonathan Holslag een wereldgeschiedenis van de IJzertijd tot vandaag. Hij onderzoekt de oorzaken van conflicten tussen rijken, landen en volken en de pogingen tot diplomatie en verzoening. Het boek schetst een beeld van de politieke krachtenvelden van het oude Egypte tot de Han-dynastie, van de Pax Romana tot de opkomst van de islam, van de Vrede van Westfalen tot de oprichting van de Verenigde Naties.

 

"Nooit meer oorlog," scandeerde de wereld honderd jaar geleden in november 1918. De droom van een wereld zonder oorlog is van alle tijden. Dat blijkt ook vandaag. Terwijl we ons opmaken om op 11/11 te herdenken dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog ten einde liep, is de strijd om de macht wereldwijd opnieuw losgebarsten. Zelfs al is de wereldgeschiedenis een opwaartse curve van vooruitgang; ze maakt soms forse knikken. Die eeuwige slingerbeweging tussen oorlog en vrede, samenwerking en rivaliteit, openheid en isolationisme, die slingerbeweging heeft Jonathan Holsag proberen te verklaren in zijn nieuwe boek.