Heeft u al eens naast een snurker gelegen? En dan bedoel ik echt van die drilboren naast je oor. Of wie weet bent u zelf een snurker? Kan best. Want er is sprake van een ware snurk-pandemie. Dat zegt professor en tandheelkundige Miche De Meyer van de VUB. En die pandemie moeten we dringend de wereld uithelpen, want het veroorzaakt jammer genoeg heel wat echtscheidingen... De podcast staat op de site van de Universiteit van Vlaanderen.

Professor De Meyer, die haar doctoraat ‘Fundamentals of Snoring, Patho-Physiology, Diagnosis and Treatment’ in 2021 aan de VUB behaalde, benadrukt tijdens deze podcast het belang van een vroege detectie en behandeling van snurken en het Obstructief Slaap Apneu Syndroom. Aangezien we één derde van ons leven spenderen in slaaptoestand, is een gezonde slaap een belangrijke pijler voor een goede gezondheid en welzijn.

Toch zijn er in België alleen al vermoedelijk 3,5 miljoen mensen die last hebben van primair snurken. Dat is ongeveer 30% van de bevolking dat lijdt aan een vorm van snurken dat niet gerelateerd is aan een medische oorzaak. Gelukkig kunnen onze collega’s van het Universitair Tandheelkundig Centrum (UTC) aan de VUB ons hierbij verder helpen! Samen met Slaapcentrum van het UZ Brussel kunnen ze namelijk patiënten behandelen met een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Deze behandeling houdt in dat de positie van de onderkaak en de tong worden veranderd om zo tot een vermindering te komen van de belemmering van de bovenste luchtweg.

Meer info over deze MRA-behandeling vind je hier. Alle video's en podcasts van wetenschappers aan de VUB vind je hier.

Logo van het Universitair Tandheelkundig Centrum