
Kiezen voor Geneeskunde
Arts worden is meer dan een studie, het is een roeping. Je helpt mensen op cruciale momenten in hun leven en combineert medische kennis met empathie en een kritische geest. De opleiding Geneeskunde aan de VUB is praktijkgericht, wetenschappelijk onderbouwd en maatschappelijk relevant. Je groeit uit tot een arts die niet alleen medisch sterk staat, maar ook kritisch nadenkt en verantwoordelijkheid neemt.

Heb jij het in je om arts te worden?
Dokter worden begint met een passie voor wetenschap en het menselijk lichaam. Biologie, chemie, fysica en wiskunde boeien je, en je kan grote hoeveelheden kennis verwerken. Maar geneeskunde leer je niet alleen uit boeken: je moet ook praktisch en nauwkeurig kunnen werken. Of het nu gaat om bloed prikken of een operatie uitvoeren, handvaardigheid en precisie zijn onmisbaar.
Daarnaast ben je een people person. Patiënten vertrouwen op jou, dus communicatie, empathie en discretie zijn cruciaal. Gezondheid gaat verder dan het lichamelijke: je komt in aanraking met mentale en sociale vraagstukken en ethische dilemma’s.
Geneeskunde is intens en vraagt motivatie, discipline en een sterk organisatievermogen. De medische wereld evolueert razendsnel, dus je bent bereid je hele leven bij te leren. Je zal lange dagen maken, met soms zware of emotionele situaties. Maar als je de uitdaging aandurft, wacht er een impactvolle carrière waarin je écht een verschil maakt.
Herken jij jezelf hierin? Dan is geneeskunde misschien wel jouw roeping.
Medische kennis
Leerlijn Medische kennis
Deze leerlijn start met biomedische basiskennis in de eerste bachelor en evolueert naar pathologie en ziektemechanismen in de master. Klinische stages helpen je theorie om te zetten in praktijk.
Uniek aan de VUB is de dissectie: eerstejaars ontdekken anatomie hands-on, begeleid door derdejaarsstudenten. Andere universiteiten hebben het aantal uren dissectie teruggeschroefd of vervangen door computersimulaties en demonstraties, maar de VUB blijft trouw aan praktijkervaring.
Stages en medische vaardigheden
Leerlijn Stages en medische vaardigheden
Medische vaardigheden leer je door te doen. In het Skills Lab oefen je bijvoorbeeld EHBO en Basic Life Support op medestudenten en poppen en communicatie- en gesprekstechnieken via interactieve sessies. In de masterjaren volg je intensieve klinische stages, met regelmatige terugkomdagen om je skills te verfijnen. De kernwoorden blijven: ‘hands-on’ en ‘kleine groepjes’.
Wetenschappelijke lijn
Leerlijn Wetenschappelijke lijn
Deze leerlijn leert je kritisch denken en onderzoek doen. Je start met een mini-onderzoek in je eerste bachelor en werkt toe naar je masterthesis in het derde masterjaar. Ook doe je vier maanden wetenschappelijke stage, zodat je inzicht krijgt in klinisch redeneren en medisch onderzoek.
Maatschappij en gezondheid
Leerlijn Maatschappij en gezondheid
Een arts opereert niet in een vacuüm. In deze leerlijn bestudeer je de impact van sociale, culturele en economische factoren op de gezondheidszorg. Het vak ‘Out of the Box’ introduceert actuele gezondheidsthema’s, zoals luchtkwaliteit. In de master verdiep je je verder in klinische en maatschappelijke topics, met een unieke aanpak van flashcolleges, casusbesprekingen en externe experts.
Maak deel uit van de medische revolutie
Bij de VUB combineer je grensverleggend onderzoek met een diepgewortelde humanistische visie. Onze wetenschappers werken aan baanbrekende innovaties, van immunotherapie tegen kanker tot neuromodulatie, en zoeken voortdurend naar oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Als student sta je midden in dat innovatieve ecosysteem: je leert niet alleen de theorie, maar ervaart ook direct hoe onderzoek impact heeft op het leven van mensen. We staan voor respect en keuzevrijheid, waarbij de zelfbeschikking van de patiënt centraal staat – een erfenis van de strijd voor abortus- en euthanasierechten. Als neutrale universiteit bieden we uitstekende, betaalbare zorg voor iedereen en hopen we dat jij als toekomstige arts deze waarden uitdraagt.
© Universiteit van Vlaanderen
Waarom lukt het sommige koppels niet om kinderen te krijgen? Hoe kunnen we fertiliteitsbehandelingen verbeteren? Aan de VUB en het gerenommeerde Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZ Brussel werken artsen en wetenschappers elke dag aan antwoorden op deze vragen. De VUB was én is een pionier op dit vlak. Al in de jaren ‘80 stonden onze onderzoekers mee aan de wieg van revolutionaire IVF-technieken, die wereldwijd een verschil maken. Vandaag bouwen we verder op die traditie van innovatie en zetten we grote stappen in de toekomst van reproductieve geneeskunde.
Prof. Dr. Christophe Blockeel legt in dit filmpje fertiliteitsproblemen uit
Bruxelles, quoi?
Je volgt onze opleiding Geneeskunde volledig in het Nederlands, maar in Brussel krijg je de kans om je voor te bereiden op de meertalige realiteit van de medische wereld. Of je nu in een ziekenhuis in Vlaanderen, Brussel of het buitenland werkt: je komt ongetwijfeld in contact met meerdere talen. In Brussel, het hart van Europa, switch je moeiteloos tussen Nederlands, Frans en Engels. Vanaf je eerste jaar krijg je de kans om je medische terminologie in het Frans te oefenen, bijvoorbeeld tijdens stages. Je leert communiceren met patiënten in een meertalige omgeving, wat een troef is voor je toekomst als arts.
Het Toelatingsexamen Geneeskunde
Als je arts wil worden, dan is het toelatingsexamen Geneeskunde je eerste grote uitdaging. Dit examen test niet alleen je kennis van wiskunde, fysica, chemie en biologie, maar ook je inzicht, redeneervermogen en interpersoonlijke vaardigheden. Slagen is niet evident, maar met de juiste voorbereiding maak je een stevige kans. De VUB helpt je daarbij via Ik word dokter.
Op www.vub.be/ikworddokter vind je het VUB-Voorbereidingspakket, speciaal ontworpen om je optimaal klaar te stomen voor het toelatingsexamen. Dit omvat:
- Voorbereidingslessen op de campus, webinars én een proefexamen
- Online lesvideo's
- Compacte leergids
- Voorbereidingscommunity voor studenten