logo

ZIT JIJ OP DE JUISTE GOLFLENGTE VOOR FYSICA?

Ben je geïnteresseerd in de manier waarop de fysische wereld in elkaar zit? Wil je meer weten over de bouw van de materie op de allerkleinste schaal, de laatste ontwikkelingen in de snaartheorie, de structuur van het heelal, de zwarte gaten, de donkere materie, zwaartekrachtsgolven of de eigenschappen van chaos en  complexe systemen? Wil je begrijpen hoe sterren in hun inwendige de chemische elementen aanmaken waaruit wij opgebouwd zijn, en deze aan het einde van hun leven aan de ruimte terugschenken? Of ben je geboeid door actuele aspecten of toepassingen van de kwantumfysica zoals supergeleiding, superfluïditeit, Bose-Einstein condensaten, nanostructuren, lasertechnieken, fotonica, magnetische resonantie en medische beeldvorming? Dit alles maakt deel uit van de fysica, de wetenschap die de mysteries van de natuur probeert te doorgronden door experimenteel en theoretisch onderzoek

Want grote vragen over het heelal vereisen het denkwerk van veel knappe koppen.
Jorgen D’Hondt, professor fysica

Waarom vandaag Fysica en Sterrenkunde studeren?

“Omdat er nog zoveel te ontdekken valt, nog zoveel vraagtekens, nog zoveel fundamentele kennis die ontbreekt en en die kan leiden tot nieuwe, nu ondenkbare, bijdragen aan de maatschappij, aan de kwaliteit van ons leven. Waar zal het vakdomein staan binnen 10 à 20 jaar? Wat weten we dan over het universum of over de kleinste deeltjes? Er zijn ontelbare uitdagingen voor de nieuwe generatie wetenschappers. Fysici willen de materie rondom ons in al zijn aspecten kunnen begrijpen en beschrijven. We willen de kleinste bouwstenen van de materie kennen. Zo konden de experimenten te CERN het bestaan van het Higgs boson bevestiging en hiermee één van de hiaten opvullen in het zogenaamde Standaard Model van de deeltjesfysica. Maar als we naar het universum kijken, is maar 5% van de inhoud beschreven is door dit Standaard Model. De overige 95% is wat we noemen donkere energie of donkere materie, en we weten niet wat dit is!”

Jorgen D’Hondt is professor fysica aan de VUB, directeur van het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energieën, voorzitter van de Jonge Academie in België, en verkozen tot “Young Scientist 2013” door het World Economic Forum. Hij was van 2015 tot 2017 voorzitter van het CMS experiment dat het Brout-Englert-Higgs deeltje heeft ontdekt. Op 16 november 2017 werd hij te CERN verkozen tot voorzitter van de Europese commissie voor nieuwe deeltjesversnellers. Met dit prestigieuze mandaat zal D’Hondt gedurende drie jaar het Europees onderzoek met de deeltjesversnellers wereldwijd vertegenwoordigen. 

Lichtjaren voorop

Hoe wordt een professor van een kleinere universiteit voorzitter van een gigantisch Nobelprijswinnend experiment in het CERN? Tja, dat ruikt een beetje naar fysica. De wetenschap die het allergrootste wil verklaren, en daarvoor o.a. onderzoek doet naar het onooglijk kleine. Aan de VUB, een redelijk eigenzinnig universum, sta je in pole position om zelf grootse puzzels te leggen, wie weet door kleine deeltjes te doen botsen. En als fysicus in spe ben je voor de VUB heel belangrijk: want jij komt te weten hoe wetenschap de duisternis kan overwinnen...

Wist je dat er een gloednieuw Fysicalabo is?

Zo kan je als student steeds gebruik maken van topinfrastructuur voor het voeren van toponderzoek.

Faculteit


Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons
Omdat we in kleine groepen werken kan er een maximale begeleiding worden gegeven, zo staat een student er nooit alleen voor aan de VUB.

Hoe het allemaal begint.

Dan bedoelen we niet het heelal, wel je opleiding. Die begint natuurlijk met een brede en grondige basis in de klassieke en moderne fysica. Om die kennis optimaal te doorgronden en gebruiken, maak je ook kennis met hedendaagse onderzoeksmethodes. De wisselwerking met andere wetenschappelijke disciplines, zoals chemie, informatica en ingenieurswetenschappen, staat ook op het menu. Het belang en het aandeel van wiskunde is onmiskenbaar: het is de taal waarin de wetten van de natuur worden geformuleerd.

Naarmate de jaren vorderen, duik je dieper in de subdisciplines van de moderne fysica: kwantumfysica, deeltjesfysica, relativiteit, statistische fysica en zoveel meer. Je begrijpt gaandeweg steeds beter wat het verband is tussen fundamentele vragen over het hoe en waarom van onze wereld en praktische wetenschappelijke toepassingen. Denk aan holografie; de werking van siliconenchips zonder dewelke computers, tablets en smartphones niet kunnen bestaan; medische beeldvorming; of de link tussen fotonica en vernuftige spelconsoles.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

De bacheloropleiding in de Fysica en Sterrenkunde omvat 180 studiepunten die je normaal in drie jaar behaalt. Deze flexibele bachelor is opgebouwd rond een pakket van 144 studiepunten. Dit is de kern van je bacheloropleiding. De kern wordt aangevuld met een flexibel gedeelte van 36 studiepunten dat je zelf samenstelt aan de hand van keuzevakken. In het flexibel gedeelte kan je kiezen voor verbreding of verdieping.

Neem eens een kijkje naar een voorbeeld van je toekomstig uurrooster!

Wat na je bachelor?

De masteropleiding wordt samen met de Universiteit Gent georganiseerd. De expertise wordt gebundeld, waardoor je een ruimer aanbod krijgt aan keuzevakken en onderwerpen voor je masterproef.

Het masterprogramma wordt volledig in het Engels aangeboden binnen de Master of Science in Physics and Astronomy.

Je kan kiezen uit drie profielen waarbij de profielvakken Education/Onderwijs in het Nederlands gedoceerd worden.
• Economy and Business
• Education
• Research

Binnen het profiel Research heb je voor het vak External Mobility ook de mogelijkheid om een stage te lopen bij een onderzoeksinstelling of een bedrijf of studiedelen kiezen aan een andere universiteit. Denk maar aan een stage in het CERN, KMI of de Sterrenwacht!

Door in je flexibel gedeelte welbepaalde opleidingsonderdelen uit de ingenieursopleiding te nemen, kan je na je bacheloropleiding ook een master volgen in des Ingenieurwetenschappen: Fotonica of Biomedische ingenieurstechnieken

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Licht je in, vraag rond

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Elk jaar nemen ongeveer 10.000 leerlingen van middelbare scholen in 37 verschillende landen deel aan de Physics Masterclasses. Zij ontrafelen een dag lang de geheimen van de kwantumfysica bij een universiteit in hun buurt.

Op woensdag 30 januari 2019 kan je in de huid van een deeltjesfysicus kruipen tijdens de IceCube Masterclass. Tijdens deze Masterclass onderzoeken leerlingen van het secundair onderwijs de geheimen van kosmische achtergrondstraling. Om dit te doen gaan jullie aan de slag met de data die aan het Antarctische IceCube Neutrino-observatorium verzameld werden.

Op zaterdag 23 maart 2019 (EN) en woensdag 3 april 2019 (NL) en op deelnemen aan een CERN Physics Masterclass op de VUB. Prof. Freya Blekman doet de basisinzichten in de kwantumfysica en de werking van de Large Hadron Collider op het CERN uit de doeken. Daarna ga je zelf aan de slag met de data die opgemeten werden in het CMS-experiment. Je onderzoekt de structuur van het proton en je gaat zelf op zoek naar het Higgs boson!

Is Fysica iets voor mij?

Twijfel je tussen Fysica of Ingenieurswetenschappen? Kort gezegd gaat het om het verschil tussen een ingenieur en een wetenschapper..
Wetenschapper
Je zit vol vragen en gaat graag op onderzoek uit. Je bent nieuwsgierig, je wil begrijpen hoe je omgeving in elkaar zit. Je wil natuurfenomenen verklaren en voorspellen, en patronen herkennen in wat er dagelijks rondom jou gebeurt. Je houdt er van om kennis te genereren, verbanden te zoeken en zo bij te dragen tot de technologie van de toekomst.
Ingenieur
Je bent gefascineerd door processen, technologieën, systemen, producten ... Je vraagt je niet enkel af hoe iets werkt, maar ook hoe iets beter kan werken, anders kan werken. Je bent een probleemoplosser en kunt als geen ander concepten omzetten in realiteit.

Maar waarom nu Fysica?

Mysteries van de natuur doorgronden
Je wil het Hoe en Waarom weten van alles. Fysica is cruciaal om de wereld rond ons te begrijpen. Het daagt ons intellectueel uit en leidt tot grote ontdekkingen, zoals computers, internet en lasers en technologiën die ons leven veranderen. De fysica bestudeert fundamentele fenomenen in de natuur, van het allerkleinste (elementaire deeltjes) tot het allergrootste (melkwegstelsels).

Gegeerde vaardigheden
De opleiding Fysica en Sterrenkunde zorgt ervoor dat je later aan de slag kan gaan in alle takken van het onderzoek en van de bedrijfswereld dankzij de analytische en wiskundige inzichten die je verworven hebt.

Super actueel
Er is een hoge nood aan nieuwe technologieën om af te rekenen met maatschappelijke uitdagingen zoals hernieuwbare energie, efficiënt beheer van hulpbronnen, klimaatverandering, schaarste van materialen en gezondheidszorg. Fysica is onmisbaar voor het vinden van oplossingen voor deze problemen. Zo worden detectoren die oorspronkelijk komen uit het onderzoek naar elementaire deeltjes nu al volop gebruikt in ziekenhuizen om betere diagnoses te kunnen stellen. En zo zijn de meest efficiënte lichtbronnen nu de halfgeleiderlaser en LED, die voortkomen uit het onderzoek naar de interactie tussen licht ,en halfgeleiders in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. En dit zijn maar enkele voorbeelden.

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Test je kennis van chemie

Met deze korte quiz!

Studeren in semesters


2 x 13 weken les. Dan 2 weken blok. Dan 3 weken examens. De examens zijn in januari en juni. De tweede zit van eind augustus tot midden september.

Flexibel studeren


De vakken waarvoor je niet slaagt, neem je mee naar het volgende jaar en combineer je met nieuwe vakken. Zo krijg je een geïndividualiseerd studietraject. Sommige studenten nemen bewust een deeltijds programma op, bijvoorbeeld om te combineren met een job.

Academische competenties


Uit gegevens gefundeerde conclusies trekken, onderzoek opzetten, uit een probleemstelling de kern halen en helder weergeven. Nieuwe, onverwachte verbanden... Dat zijn allemaal academische competenties en een universiteit als de VUB is dé plaats om die aan te leren.

Goed voorbereid aan je studie beginnen

Voor een succesvolle start van je universitaire studies in de wetenschappen kan je best goed voorbereid zijn. Een overzicht van de verwachte voorkennis Wiskunde, Fysica en Chemie kan je opzoeken op we.vub.ac.be/nl/voorkennis-wetenschappen-wiskunde.

Als je denkt dat sommige onderwerpen een opfrissing vragen of als je bepaalde onderdelen nooit gezien hebt, dan kan je daar voor de start van het academiejaar nog iets aan doen.

VUB in de media

Voor al het VUB nieuws en de ontwikkelingen op onze campus, neem zeker eens een kijkje op onze nieuwspagina vubtoday!

zondag 22 maart, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

dinsdag 14 april, 09:00 - 16:00 U

Eerste Hulp bij Studiekeuze

Met de Eerste Hulp bij Studiekeuze maak jij de juiste start.

Met de Eerste Hulp bij Studiekeuze maak jij de juiste start.

zondag 26 april, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

woensdag 24 juni, 10:00 - 16:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback - SOS Studiekeuze

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

woensdag 19 augustus, 10:00 - 16:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback - SOS Studiekeuze

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

maandag 24 augustus, 09:00 - 17:00 U

Voorbereidingscursus Chemie en Fysica 2020

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie en Fysica.

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie ...

dinsdag 25 augustus, 09:00 - 12:00 U

Voorbereidingscursus Geschiedenis 2020

Onvoldoende geschiedenis is verleden tijd met de Voorbereidingscursus Geschiedenis.

Onvoldoende geschiedenis is verleden tijd met de Voorbereidingscursus Geschiedenis.

dinsdag 1 september, 09:30 - 16:30 U

Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen 2020

Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen.

Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wisk...

zondag 6 september, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

Op Erasmus

De vakgebieden fysica en sterrenkunde zijn van nature uit zeer internationaal: de creatie en disseminatie van de kennis gebeurt reeds sinds generaties in internationale samenwerkingsverbanden.

De vakgroep Fysica wil studenten dan ook sterk aanmoedigen mobiel te zijn, liefst door een deel van de studietijd in het buitenland door te brengen. De flexibiliteit van het programma en het feit dat er bijna geen verplichte vakken geroosterd staan in het tweede semester van het 3e bachelorjaar faciliteren een Erasmusverblijf in het buitenland.

Binnen de bachelor fysica heb je de mogelijkheid om in de volgende landen op Erasmus te gaan:

Zwitserland

Nederland

Spanje (Balearic Islands)

Zweden

Frankrijk

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Masters in de Fysica en Sterrenkunde van de Vrije Universiteit Brussel hebben een veelzijdige, parate kennis opgebouwd en bruikbare vaardigheden verworven waardoor ze zonder moeite een job vinden in de meest diverse sectoren. Ze kunnen in alle bedrijfstakken terecht waar probleemoplossend vermogen, analytische, wiskundige en IT-skills welkom zijn. De vraag naar fysici overstijgt momenteel het aanbod.

Vele afgestudeerden komen in het wetenschappelijk onderzoek terecht. Zowel in het binnen- als in het buitenland werken onze alumni mee aan de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Ook in de industrie en het bedrijfsleven zijn fysici zeer gegeerd. Door hun brede basis in modelleren: statistiek, informatica en problem-solving worden zij vaak ingezet voor onderzoek en ontwikkeling. Maar ook in het bank- en verzekeringswezen werken ook talrijke mensen met een fysicaopleiding. Hier werken zij onder andere rond risicoanalyse en de modellering van de financiële markten. Met de minor Onderwijs kan je leerkracht in het secundair en/of hoger onderwijs worden. Er is een grote nood aan leerkrachten die hun passie voor de fysica doorgeven aan de volgende generatie wetenschappers.

In deze brochure kan je een overzicht vinden van alle jobuitwegen voor fysici en sterrenkundigen!

Wist je dat fysici bij de top 10 best betaalde jobs staan?

Hun gemiddelde maandelijks brutoloon bedraagt 4.966 euro (Bron: FOD Economie update 2014).

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Joke, Studente Fysica

Joke wil doordringen tot de CERN van de zaken

"CERN is het grootste onderzoekscentrum voor elementaire deeltjes ter wereld en is gevestigd in Genève. Als bachelorstudent in de fysica hoor je vaak over dit gigantisch complex, maar het zelf eens zien is pas uniek. Zoals de enorme CMS-detector en overal bordjes en gevarensymbolen waarop staat: Danger! Radioactive: 40 μ Sv/h.! Het CLIC-experiment was heel interessant en bovendien grappig om te zien hoe chaotisch wetenschappers te werk gaan. Een heel leuke reis en we mogen zeker de vrije momenten niet vergeten waarbij je je medestudenten beter leert kennen."

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Studiepunten

SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bacheor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld (alsjeblieft bis). Slaag je niet voor een of meer vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn, kwijt En moet je opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studietrajecten

Met een diploma secundair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jou voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Het samenstellen van je individueel studietraject gebeurt altijd samen met je studietrajectbegeleider.

Studiegeld en Sociale Dienst Studenten

Je studiegeld wordt berekend opbasis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een intiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. De exacte berekening vind je hier. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met de Sociale Dienst Studenten van de VUB. Zij bekijken per dossier hoe je geholpen kan worden.

Schrijf je in bij de VUB

Je kunt je het hele jaar online aanmelden voor jouw opleiding aan de VUB. Start nu je inschrijving!