logo

INGENIEURSWETENSCHAPPEN: COMPUTERWETENSCHAPPEN

Wil je een loopbaan uitbouwen in de informaticasector als specialist? Wil je een onderzoeksfunctie in de academische wereld of in de industrie? Wil je je specialiseren in een bepaalde tak van de computerwetenschappen? Ben je geboeid door nieuwe ICT-technologieën en wil je daar zelf aan bijdragen? Ben je in het bezit van een academisch bachelordiploma Informatica of Computerwetenschappen of een informaticadiploma van een hogeschool en zoek je een aanvullende universitaire masteropleiding?

Deze master biedt een fundamentele benadering van computerwetenschappen, gecombineerd met praktische en onderzoeksgerichte vaardigheden en de kans om deel te nemen aan het onderzoek in gespecialiseerde onderzoeksgroepen. Tevens is het  een up-to-date programma met oog voor de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeksvragen. Masterproefonderwerpen die direct bijdragen aan het onderzoek in je gekozen specialisatierichting.

Stijn, Student Computerwetenschappen

Stijn houdt van logisch nadenken

"De opleiding Computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel is gewoon de beste en leukste opleiding in Vlaanderen. Ik was goed in wiskunde, wou wel iets wetenschappelijk doen. Bij informatica komt heel wat logisch nadenken kijken. Je kan er constructief problemen mee oplossen en je krijgt onmiddellijk feedback over je werk. Het vakgebied blijft ook razendsnel evolueren, alles moet sneller en krachtiger."

Belang van computers in onze maatschappij

Computers zijn in onze leefwereld niet meer weg te denken. De volledige administratie van bedrijven draait op computers. In de televisie-, de film- en de muziekindustrie worden computers gebruikt voor het samenstellen van het eindproduct, het toevoegen van speciale effecten en het maken van animaties. In de medische sector zorgen ze voor het bijhouden en uitwisselen van patiëntengegevens, voor de verwerking van beelden en geluiden, en voor de sturing van complexe apparatuur. Maar ook je MP3-speler, spelconsole, digitaal fototoestel, GSM of GPS is een computer. En tenslotte zijn al deze computers met elkaar verbonden om zo een gigantisch web en een bron van informatie te vormen: het internet.

Rik, Student Computerwetenschappen, één van de Student Ambassadors

Rik koos voor Computerwetenschappen in bruisend Brussel

"Studeren aan de universiteit alleen maar theorie zonder praktijk? Niet bij ons: bij Computerwetenschappen toetsen we de theorie steeds opnieuw aan de praktijk. Algoritmen en datastructuren, of discrete wiskunde klinken misschien niet als muziek in je oren, maar worden heel boeiend wanneer je de toepassingen ervan gaat inzien en mag uittesten.

Bovendien vind ik het belangrijk dat je altijd bij een prof terecht kan met vragen of dat die openstaat voor discussie. De opleiding Computerwetenschappen aan de VUB geeft mij dit allemaal en dat in combinatie met studeren in deze bruisende stad."

Meer weten over de opleiding?

Boek je online infosessie

VUB in de media

Voor al het VUB nieuws en de ontwikkelingen op onze campus, neem zeker eens een kijkje op onze nieuwspagina vubtoday!

Events

Meer events
woensdag 21 oktober, 16:00

PhD Mara Esposito

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van mevrouw Mara Esposito.   Promotor: Prof. dr. Gustavo Gutierrez Gonzalez

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

vrijdag 23 oktober, 10:00

PhD Tan Lu

Promotor: Prof. dr. Ann Dooms Voor een beperkt publiek op de Campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2 te 1050 Elsene, D2.01. De verdediging kan via een livestream gevolgd worden.  Contacteer Jan.De.Beule@vub.ac.be voor meer informatie.

Promotor: Prof. dr. Ann Dooms Voor een beperkt publiek op de Campus Etterbeek van de Vrije Univer...

vrijdag 23 oktober, 16:00

PhD Marek Reichstädter

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Marek Reichstädter   Promotors: Associate prof. Ing. Pavel Diviš, PhD en prof. dr. Yue Gao Joint PhD met Brno University of Technology (BUT)

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

maandag 26 oktober, 14:00

PhD Dianbiao Dong

Openbare doctoraatsverdediging tot het behalen van de graad van Doctor in de Ingenieurswetenschappen van de heer Dianbiao Dong. Gelieve als bijlage de uitnodiging te vinden.

Openbare doctoraatsverdediging tot het behalen van de graad van Doctor in de Ingenieurswetenschap...

vrijdag 30 oktober, 09:00 - 12:00 U

Basismodule Opleiden op de Werkvloer

(Dit evenement gaat enkel door indien de coronamaatregelen dat toelaten.)...

(Dit evenement gaat enkel door indien de coronamaatregelen dat toelaten.)...

vrijdag 30 oktober, 16:00

Chinese Mercantilism: the case of the EU-China relations

Doctoraatsverdediging van Astrid Pepermans voor het behalen van de academische graad van Doctor in de politieke wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘Chinese Mercantilism: the case of the EU-China relations’....

Doctoraatsverdediging van Astrid Pepermans voor het behalen van de academische graad van Doctor i...

zaterdag 31 oktober, 11:00 - 16:30 U

Publieksmoment VUB-onderzoek naar ‘Dood en samenleving’

Een dag van interdisciplinaire wetenschapscommunicatie rond onderzoek naar de omgang met dood, rouw en herdenking.

Een dag van interdisciplinaire wetenschapscommunicatie rond onderzoek naar de omgang met dood, ro...

woensdag 18 november, 12:00

Opleidingsintervisie

Tijdens de opleidingsintervisie voor ziekenhuisopleiders wordt in kleine groep (max. 5 deelnemers) -gestructureerd en onder begeleiding- uitgewisseld rond thema's die u zelf aandraagt. U leert met en van collega's rond moeilijkheden die ieder van u dagelijks tegenkomt bij het...

Tijdens de opleidingsintervisie voor ziekenhuisopleiders wordt in kleine groep (max. 5 deelnemers...

Vier specialisaties

De 2-jarige Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen laat je toe om te specialiseren in een deeldomein van de computerwetenschappen. Het programma bereidt je zowel voor op een carrière als specialist binnen de software-industrie, als op een onderzoekscarrière, en dit evengoed in de academische wereld als in de industrie. Het is een master in de Ingenieurswetenschappen en dus levert het je de titel van burgerlijk ingenieur op. Binnen deze tweejarige master volg je een gemeenschappelijke kern van vakken, en kies je daarbovenop één specialisatie uit vier mogelijke specialisaties. De vier specialisaties zijn:

 

 • De specialisatie Artificiële Intelligentie gaat over het bouwen van intelligente software-artefacten. We benadrukken de principes van dynamische systemen en zelf-organisatie en beginnen met de principes van complexe dynamische systemen in aanverwante vakken, zoals wiskunde, natuurkunde en biologie. Naast data-mining en big data zullen studenten worden blootgesteld aan actuele onderzoek in de vakken van adaptieve systemen, multi-agent systemen, de origine van taal, bioinformatica en computationele creativiteit.
 • De Data Management en Analytics specialisatie spitst zich in de interdisciplinaire context van Data Science en Big Data toe op schaalbare en gedistribueerde gegevensbeheersystemen, information retrieval en data mining algoritmes, alsook technieken voor informatievisualisatie en human-data interactie. Je bestudeert algoritmes, technieken, architecturen en methoden voor het beheer, de verwerking en de interactie met zowel gestructureerde als ongestructureerde data. Je past de verworven theoretische kennis toe in het ontwerp van applicaties die nieuwe inzichten ontsluiten uit stromen van data zoals bijvoorbeeld geproduceerd door Internet of Things apparaten.
 • De Multimediaspecialisatie verkent technieken voor signaalverwerking en -communicatie van multimediacontent. Het programma beoogt een grondige technologische en wetenschappelijke kennis op te bouwen van verschillende multimediadomeinen, zoals digitale televisie, telefonie en videofonie, computeranimatie, computerspelletjes en het internet. De studenten doen ervaring op met complexe ICT-architecturen voor de verwerking, distributie en consumptie van multimediacontent.
 • De specialisatie Software-talen en software-engineering dekt de programmeertalen, ontwikkeltools, en de abstractie- en compositiemechanismen die nodig zijn voor het bouwen en onderhouden van grootschalige toepassingen. De vakken variëren van theoretische grondslagen (bv. typetheorie in Haskell, formele bewijzen in Agda), over programmeertaal-paradigma's (bv. multi-core en gedistribueerd programmeren in Clojure en Scala) en implementatietechnieken (bv. compilers en virtuele machines) tot geavanceerde software engineering concepten (bv. quality assurance en security, meta-programmeren).

 

Artificiële Intelligentie

Meer...

Data Management en Analytics

Meer...

Multimedia

Meer...

Software Languages en Software Engineering

Meer...

Fundament en verdieping

Naast een meticuleus ontworpen kern van brede fundamentele vakken aangevuld met een pakket verdiepende vakken uit state-of-the-art specialisaties, biedt het programma een brede waaier aan keuzevakken om de opleiding op jouw interesses af te stemmen. Actief leren wordt aangemoedigd via een verscheidenheid aan instructietechnieken waaronder de klassieke hoorcolleges, maar ook projectwerk, seminaries, workshops, onderzoeks-trainingen, en gastcolleges van experten in het veld. 

Er is een sterke inhoudelijke band tussen de vakken en de onderzoeksactiviteiten van de professoren, die elk onderzoekslijnen met maatschappelijke en economische impact uitgewerkt hebben – vaak in samenwerking met internationale partners uit de academische wereld en het bedrijfsleven.

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Schakel- & Voorbereidingsprogramma's

Heb je een diploma academische bachelor in de Computerwetenschappen of in de Informatica op zak? Dan wordt je rechtstreeks toegelaten tot de master.

Anders krijg je toegang tot de master na een 1-jarig schakelprogramma of na een 1-jarig voorbereidingsprogramma. De vakken in deze programma's zijn afhankelijk van je vooropleiding. Onze academische bachelor (180 ECTS) kent namelijk vier soorten van vakken: fundamentele vakken Computerwetenschappen, technologische vakken Computerwetenschappen, basisvakken uit de Wetenschappen (voornamelijk wiskunde), en verbredende vakken. 

Ons schakelprogramma (59 ECTS) bestaat vooral uit de fundamentele vakken Computerwetenschappen en de basisvakken uit de wetenschappen. Deze komen immers vrijwel niet voor in de professionele bacheloropleiding Toegepaste Informatica. Voor het voorbereidingsprogramma (60  ECTS) deden we een gelijkaardige oefening. In het curriculum zal je enkel de vakken terugvinden  die onvoldoende aan bod komen in de bacheloropleidingen Industriële Wetenschappen of Ingenieurswetenschappen. 

Lees hier meer over onze schakel- en  voorbereidingsprogamma's. 

 

Overzicht

Hieronder vind je een overzicht van alle schakel- en voorbereidingsprogramma's die toegang geven tot de Master in de Computerwetenschappen of de Master Toegepaste Informatica.

Jobuitwegen

Je kan alle kanten uit

Computerwetenschappen is de ideale opleiding om als specialist aan de slag te gaan binnen de software-industrie. Je kan je specialisatie ook aanwenden in de informatica-afdeling van bedrijven waarvan de kerntaken zich niet in de informatica bevinden zoals banken en verzekeringsmaatschappijen of in de industriële sector, gezondheidszorg, transport, overheidsdiensten… Typische benamingen van jobs voor een universitair geschoolde informaticus zijn:

 • De ICT-consultant analyseert concrete problemen bij bedrijven en overheidsinstellingen, en stelt een nieuw project voor als oplossing of brengt aanpassingen aan een bestaand ICT project. Organisatorische processen worden op die manier verbeterd en vaak vereenvoudigd.
 • De ICT-analist bestudeert tijdens de voorstudie van een ICT project de behoeften van de klant en zet deze om in een plan voor een concrete oplossing, inclusief een raming van de benodigde inspanningen en kosten. Vaak werken zij in tandem met de architect.
 • De ICT-architect tekent de blauwdrukken voor de software-oplossing uit. Dit werk is te vergelijken met dat van een bouwkundig architect, die de technische en de functionele structuur van een gebouw uittekent.
 • De ontwikkelaar verfijnt en vertaalt de blauwdrukken voor de software-oplossing naar een programma, vaak in team- verband met meerdere ontwikkelaars.
 • De databasemanager is verantwoordelijk voor het ontwerp en het beheer van de databanken in het ICT project, met een nadruk op het vrijwaren van de efficiëntie van opvragingen en de veiligheid van de opgeslagen gegevens.
 • De webspecialist is gespecialiseerd in ICT projecten met webgebaseerde software-oplossingen, zoals portalen, e-commerce systemen, e-government systemen, en e-learning systemen.
 • De projectmanager is verantwoordelijk voor de algemene opvolging van het ICT project, zoals het contact met de klant en de leveranciers, de coördinatie van alle medewerkers, en het respecteren van het lastenboek en de deadlines.
 • De data scientist analyseert gegevens teneinde er inzichten uit te distilleren, en combineert daarbij technieken uit de computerwetenschappen en de statistiek. Deze technieken vinden alsmaar vaker commerciële toepassingen, alsook in tal van andere vakgebieden zoals bio-informatica.
 • De onderzoeker draagt bij tot de vooruitgang van de computerwetenschappen. Het vakgebied is nog in volle ontwikkeling en er is geen gebrek aan uitdagingen. Als onderzoeker kan men aan de slag aan een universiteit, in een onderzoeksinstituut, of in een bedrijf met een onderzoeksafdeling.

Academische of industriële onderzoekscarrière

De opleiding is tevens een ideale voorbereiding voor het uitbouwen van een academische of industriële onderzoekscarrière en het voorbereiden van een doctoraat. Een eigen zaak opstarten behoort eveneens tot de mogelijkheden

Werken en/of studeren?

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Een eigen zaak, of liever voor de klas?

Een eigen zaak opstarten behoort eveneens tot de mogelijkheden. Je kan je opleiding ook aanvullen met de lerarenopleiding, zodat je les kunt geven in het reguliere onderwijs (secundair en hoger onderwijs) of in het bedrijfsleven.

Careercenter


INDIVIDUEEL ADVIES ROND CV’S, GESPREKSTRAINING EN JOBMOGELIJKHEDEN. OOK TIJDENS JE STUDIES!

Check de website

Doctoreren


VUB TELT DRIE DOCTORAL SCHOOLS TER ONDERSTEUNING VAN DOCTORANDI. ZE HEBBEN TOT DOEL JUNIOR-ONDERZOEKERS TE STIMULEREN EN TE PROMOTEN VIA WORKSHOPS, SEMINARIES, MASTER CLASSES, …

Dr. in spé

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Impact van de COVID-19-crisis

We zijn ons ervan bewust dat de impact van de COVID-19-crisis veel zorgen en vragen oproept bij studenten die geïnteresseerd zijn in het starten van onze masteropleiding Computerwetenschappen. 
Ons masterprogramma is gebaseerd op een combinatie van hoorcolleges en praktische onderwijsactiviteiten, zoals het oefeningensessies programmeren, projectwerk, opdrachten, seminaries, etc., die essentieel zijn voor de leerervaring en de resultaten van ons masterprogramma. 
We hebben zorgvuldig overwogen hoe we het programma in het komende academisch jaar zullen organiseren. We bereiden ons voor op verschillende scenario's, afhankelijk van de evolutie van de COVID-19-pandemie.  Zelfs in geval van een tweede grote uitbraak is onze opleiding klaar om de vooropgestelde leerdoelstellingen te halen.

Academiejaar 2020-2021

Indien de gezondheidssituatie en de daarmee samenhangende maatregelen van de Belgische autoriteiten onderwijs op de campus bij het begin van het academisch jaar niet toelaat, dan zullen de cursussen voor alle studenten digitaal georganiseerd worden. Ons masterprogramma bestaat uit een kern van verplichte opleidingsonderdelen, maar ook een zeer breed scala aan keuzevakken. We hebben een lijst opgesteld met opleidingsonderdelen die gegarandeerd beschikbaar zijn voor afstandsonderwijs in het academiejaar 2020-2021. 

Er zijn drie vereisten:
1) U moet volledig geregistreerd zijn voor het masterprogramma en voor de opleidingsonderdelen die u selecteert. U dient immers toegang te hebben tot het online leerplatform van de VUB, Canvas. Dat voorziet de technologische ondersteuning voor de lessen. We maken gebruik van screencasts, lesopnames, discussiefora en virtuele klaslokalen om ook vanop afstand de lessen interactief te houden.
2) Wij verwachten dat u toegang heeft tot een betrouwbare, moderne computer- en netwerkverbinding inclusief een webcam, microfoon en luidsprekers.

Natuurlijk hopen we u in september persoonlijk te verwelkomen in Brussel. Maar als dit niet mogelijk is, garanderen we u dat u kunt beginnen met de masteropleiding Computerwetenschappen door een keuze te maken uit de lijst van cursussen die we zorgvuldig hebben samengesteld.

Beschikbare vakken voor afstandsonderwijs

De vakken hieronder zijn gegarandeerd beschikbaar voor afstandsonderwijs in het academisch jaar 2020-2021. Klik op de cursusnamen voor gedetailleerde informatie over de inhoud en de organisatie van de cursus.

Klik hier om deze info als pdf te downloaden.

Overstijg je grenzen

We leren je niet alleen over de grenzen van je specialisatie of je vakgebied heen te stijgen: je kan ook over de grenzen van Vlaanderen heen stijgen door een semester lang aan een buitenlandse universiteit, bv. in Duitsland, Spanje, Zweden of Zwitserland te gaan studeren.

Binnen de opleiding Computerwetenschappen kan je op uitwisseling naar:

Duitsland

Spanje

Zweden

Zwitserland

Wens je meer info? Contacteer de exchange coördinator van onze vakgroep: Prof. Dr. Beat Signer

Een vliegende start

De lessen van academiejaar starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Studiepunten

SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.