Is Wijsbegeerte iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

De opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen leidt studenten op tot eigentijdse denkers, die de grondslagen van onze kennis en samenleving kritisch beschouwen. Onze studenten leren om de wereld met open vizier te benaderen, om relevante vragen te stellen en om uitdagingen niet uit de weg te gaan. Door hun geëngageerde en constructieve houding en door hun vermogen om op originele en creatieve manieren na te denken zijn onze studenten in staat om buiten de gebruikelijke denkkaders te treden. Dankzij hun stevige argumentatieve, analytische en communicatieve vaardigheden zijn onze afgestudeerde studenten breed inzetbaar in de beroepswereld. Spreekt dit jou aan? Dan is Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB de ideale opleiding voor jou!

Tijdens je opleiding ligt de focus op jouw interesses en krijg je de ruimte om je te verdiepen in wat jou écht boeit. Maar tegelijkertijd stoom je jezelf ook klaar voor de beroepswereld. Als filosoof beschik je over heel wat competenties die in trek zijn bij werkgevers. Lees hierover meer op ‘Na je studie’! Je beschikt niet alleen over sterke communicatieve vaardigheden en een flinke dosis zelfstandigheid, maar ook je brede vorming en analytische blik vallen in de smaak in een professionele context. Verschillende organisaties en sectoren hechten veel waarde aan filosofen en moraalwetenschappers die originele concepten kunnen ontwikkelen zonder het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Je leest het goed: als kritisch denker ligt de wereld voor je open!

Ontdek het studieprogramma

Dit is wat oud-studenten vinden van de opleiding:

  • Quinten Van Cauwenberge | Oud-student

"De opleiding leerde mij kritisch en vrij te zijn. Hierdoor heb ik mezelf, de wereld en de andere beter leren begrijpen en plaatsen."

  • Merel | Oud-Student

"De opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB kent voor mij haar sterkte in het feit dat de studentenaantallen niet zeer groot zijn. Hierdoor is het mogelijk om een goede en persoonlijke begeleiding te krijgen. Daarnaast geeft het onderwijzend personeel je voldoende ruimte en vrijheid om je eigen interesses verder te exploreren."

  • Vincent | Oud-Student

“De campus voelt aan als een groene oase midden in Brussel, de enige metropool van het land. De opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen kent een aantal duidelijke sterktes: het vlotte contact tussen studenten en professoren, de flexibiliteit van het uurrooster die toestaat om je in eigen filosofische interesses te verdiepen, en specialiteiten die je nergens anders in België terugvindt.”

  • Joachim | Oud-Student

"Het mooie aan de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen is dat je als student met verschillende vakgebieden in aanraking komt. Of het nu cultuurfilosofie, ethiek, wetenschapsfilosofie of een ander filosofisch domein is, je wordt steeds geconfronteerd met nieuwe filosofische problemen die elk hun eigen context en geschiedenis hebben. Bovendien word je aan de Vrije Universiteit Brussel doorheen je volledige opleiding gestimuleerd om een actieve rol aan te nemen, en je leert zelf filosofische posities te formuleren en verdedigen.”

  • David | Oud-Student

"De VUB biedt een uitstekende begeleiding aan voor zowel de reguliere dagstudenten als de werkstudenten. De professoren en assistenten zijn stuk voor stuk experten in hun vak en makkelijk aanspreekbaar tijdens of net voor of na de les. In een mum van tijd zet je onder deskundige begeleiding zelf de eerste stappen in filosofisch onderzoek.”

  • Silke | Oud-Student

"De opleiding verbreedde mijn blik en oefende een grote invloed uit op de manier waarop ik vandaag in het leven sta. Je krijgt alle benodigde instrumenten om je te ontwikkelen tot een filosoof en moraalwetenschapper die op een doordachte en genuanceerde wijze een analyse van de wereld om zich heen maakt, met aandacht voor de complexiteit en beperkingen van de eigen traditie. Daarnaast bieden de kleine klassen ook de mogelijkheid om diepgaande discussies te voeren met medestudenten en docenten, wat enorm verrijkend is.”

  • Pauwel | Oud-Student

"De opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen biedt een uitdagend curriculum aan dat uitzonderlijk actueel en filosofisch divers is. Je krijgt er alle ruimte om zelf kritisch na te denken, dankzij de inspirerende begeleiding van een aantal genereuze professoren."

  • Anthony | Oud-Student

"Als werkstudent en papa van twee was het niet steeds eenvoudig om alles te combineren, maar waar een wil is, is een weg. Ik wens de opleidging te danken voor het faciliteren van het masterprogramma voor werkstudenten, want dit heeft mij overtuigd om de sprong te wagen. Het is nooit te laat om een nieuwe weg in te slaan, zelfs na reeds 26 jaar afgestudeerd te zijn en professioneel actief in een totaal andere branche."

Geprikkeld? Kijk dan zeker ook eens naar de filmpjes met Laure en Lukas of lees de testimonials van onze oud-studenten Alvaro Avelar, Aurélie Duchateau, Jean-Pierre Vanhee, Johan Cluyts, Sylvie Coutereel, Rob Heyman, en Steven Vervoort.

Het verschil tussen Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen

De Moraalwetenschappen zijn een tak binnen de Wijsbegeerte die zich specifiek bezig houdt met de studie van het ethisch handelen en redeneren. Aangezien de Wijsbegeerte en de Moraalwetenschappen vaak in elkaars vaarwater terecht komen, haalt onze opleiding als enige in Vlaanderen de twee domeinen pas in de master uit elkaar. Hierdoor krijg je bovendien als filosoof grondig inzicht in het morele handelen en denken en als moraalwetenschapper een stevige filosofische basis.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en vooral morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Nood aan een traject op maat?

Aan de VUB studeer je op jouw ritme. Een flexibel studietraject laat je toe om maximaal rekening te houden met jouw persoonlijke situatie (topsport, combinatie met een job, dyslexie of een functiebeperking bijvoorbeeld). Hieronder vind je meer info.

Nood aan een traject op maat?

Je eigen traject samenstellen (De studielast spreiden)

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en –gelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?  

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Nood aan een traject op maat?

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Nood aan een traject op maat?

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Nood aan een traject op maat?

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Nood aan een traject op maat?

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen te volgen in avondonderwijs, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen studeert aan de VUB. 

Uitwisseling binnen de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen

Bij ons komt iedereen in aanmerking om aan een buitenlandse instelling te studeren. Wij begrijpen hoe belangrijk een buitenlandse ervaring is voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarom bieden we heel wat uitwisselingsmogelijkheden aan. Geen zin om Brussel te verlaten? Dan kan je met Erasmus Belgica je horizon verruimen in eigen land of internationale contacten leggen op onze campus. Er is voor elk wat wils.

Meer over studeren in het buitenland

Taal- en Cultuurdagen

Jaarlijks organiseert de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte meerdere Taal- en Cultuurdagen. Tijdens deze dagen bieden wij verschillende interactieve workshops aan. Elk van deze workshops wordt gegeven door een universitair docent en laat de leerlingen kennismaken met recent baanbrekend onderzoek in de Wijsbegeerte en de Moraalwetenschappen, Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, Kunstwetenschappen & Archeologie en de Toegepaste Taalkunde. Aldus maken ze kennis met de verschillende opleidingen en docenten die faculteit rijk is. 

Meer info? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Workshops op aanvraag

De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte verzorgt daarnaast ook een ruim aanbod workshops op aanvraag:

  • Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo? 
  • Waren neanderthalers kunstzinnig? 
  • Aan de slag met Italiaans 
  • Spaans: Spaanse taal en cultuur: meer dan siesta, fiesta? 
  • Goethe trifft Micky Maus 
  • Engels: Maori Loanwords 
  • La littérature française en mode focus et interactif

Tenslotte organiseren we ook volgende digitale interactieve quiz-workshops:

  • Duitse taal en cultuur: hoe ver reikt jouw kennis? 
  • Primeros pasos en el estudio del español
  • The English-Speaking World: An Introduction
  • Wat zegt jouw Frans taalgevoel?
  • Eerste stappen met het Italiaans (De workshop kan worden gegeven in het Italiaans, Nederlands, Engels en Frans) 

Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be