Is Wijsbegeerte iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Wijsbegeerte bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Verwondering en twijfel. Verder kijken en meer willen weten. Maar vooral: kritische vragen stellen en de wereld waarin je leeft grondig bevragen. Neem jij geen genoegen met vereenvoudigde antwoorden, ben je gebeten door het 'waarom' van de dingen en wil je zelf filosofisch onderzoek uitvoeren? Dan is Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB de ideale opleiding voor jou!

Ontdek het studieprogramma

Dit is wat oud-studenten vinden van de opleiding:

  • Quinten Van Cauwenberge¬†| Oud-student
    "De opleiding leerde mij kritisch en vrij te zijn. Hierdoor heb ik mezelf, de wereld en de andere beter leren begrijpen en plaatsen."

 

Het verschil tussen Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen

Het onderscheid tussen Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen is niet altijd vanzelfsprekend, maar er is wel degelijk een verschil. De Moraalwetenschappen zijn een tak binnen de Wijsbegeerte die zich specifiek bezig houdt met de studie van het zedelijk handelen en redeneren. Aangezien de Wijsbegeerte en de Moraalwetenschappen vaak in elkaars vaarwater terecht komen, haalt deze opleiding de 2 domeinen pas in de master uit elkaar. Zo kan je rustig ontdekken welk domein jou het meeste boeit of net beslissen om het raakvlak tussen beide te verkennen.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat? 

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?

Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

 

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen te volgen in avondonderwijs, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensori√ęle functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via¬†het¬†reflex-statuut¬†om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel:¬†advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep¬†(workshops, trainingen):¬†hulp bij je zoektocht naar een¬†onderwerp voor je bachelor- of masterproef,¬†leren presenteren,¬†omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools:¬†een voorbeeld van¬†een goede weekplanning,¬†tips en tricks voor een goede studiemethode,¬†een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, ‚Ķ

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen studeert aan de VUB. 

Uitwisseling binnen de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen

Bij ons komt iedereen in aanmerking om aan een buitenlandse instelling te studeren. Wij begrijpen hoe belangrijk een buitenlandse ervaring is voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarom bieden we heel wat uitwisselingsmogelijkheden aan. Geen zin om Brussel te verlaten? Dan kan je met Erasmus Belgica je horizon verruimen in eigen land of internationale contacten leggen op onze campus. Er is voor elk wat wils.

Meer over studeren in het buitenland