Studenten in de anatomiezaal op de Brussels Health Campus

Jouw programma

Bij de VUB duik je meteen de praktijk in. Vanaf je eerste jaar oefen je medische vaardigheden en loop je stage in de huisartsgeneeskunde en het ziekenhuis. Theorie is belangrijk, maar toepassen staat centraal. In de master ligt de focus op klinische stages. Aan de VUB kies je die voor een groot deel zelf. Dankzij de nauwe samenwerking met het UZ Brussel leer je ook van specialisten, dicht bij de patiënt.

Bachelor

Programmainhoud

Door de horde van het toelatingsexamen arts te nemen, bewijs je dat je de basistheorie onder de knie hebt. Daardoor kunnen we er meteen invliegen. Een gedegen biomedische en medische kennis blijft de basis, maar meer dan wie ook hamert de VUB op de toepassing van die theorie. Daarom tekenden we een heel praktijkgerichte opleiding uit, vanaf week één. Kijken is goed, zelf doen nog beter. Tijdens je eerste bachelorjaar oefen je al je eerste medische vaardigheden in (een injectie, een bloedafname, ...) en leer je hoe je het best met patiënten communiceert. Een stage hoort er ook bij. Je loopt twee weken mee met een huisarts en doet vier dagen zorgstage in het ziekenhuis, zij aan zij met de verpleegkundigen. 

De opleiding omvat 180 studiepunten die je normaal in drie jaar behaalt. Je krijgt vakken die onderverdeeld zijn in vier leerlijnen:

  • Medische kennis: Van celbiologie en anatomie tot ziektemechanismen en diagnostiek. Hier leer je hoe het menselijk lichaam functioneert – en wat er mis kan gaan.
  • Klinische vaardigheden en stages: Je leert communiceren met patiënten, oefent medische handelingen in het Skills Lab en loopt stage in de huisartsgeneeskunde en in het ziekenhuis.
  • Wetenschappelijke lijn: Hoe stel je een correcte medische diagnose? Wat is betrouwbaar onderzoek? Je leert klinisch redeneren en bereidt je voor op je masterthesis.
  • Arts in de maatschappij: Gezondheid is meer dan geneeskunde alleen. Je krijgt inzicht in ethiek, psychologie en de impact van gezondheidszorg op de samenleving.

Ontdek je vakoverzicht

Master

Programmainhoud

Na drie intensieve bachelorjaren ben je klaar voor het volgende hoofdstuk: de master Geneeskunde aan de VUB. De overstap wordt gevierd met een traditionele ceremonie waarbij je jouw eerste witte doktersjas ontvangt. Dit symbool staat niet alleen voor de inspanningen die je al leverde, maar ook voor de groeiende verantwoordelijkheid die je draagt als toekomstig arts.

De masteropleiding van 180 studiepunten bouwt verder op de stevige basis die je in de bachelor hebt gelegd. De nadruk in deze drie jaren ligt op probleemoplossend werken en holistisch denken. Dat betekent dat je niet alleen je medische kennis verdiept, maar ook leert hoe je als arts rekening houdt met sociale, ethische en financiële aspecten van de gezondheidszorg.

Stages

Twee derde van de masteropleiding bestaat uit stages. En niet zomaar observatiestages, maar échte doe-stages. Vanaf je eerste masterjaar draai je mee op de werkvloer en leer je klinische vaardigheden toepassen in de praktijk. Onze opleiding is hierin uniek. Je maakt anamneses, doet lichamelijke onderzoeken en schrijft medische verslagen, steeds onder begeleiding van ervaren artsen.

Met 62 weken klinische stages en 16 weken wetenschappelijke stages krijg je een brede kijk op het medische werkveld. Uiteraard loop je stage in de klassieke disciplines (zoals interne geneeskunde, chirurgie en pediatrie), maar je ontdekt ook andere domeinen zoals huisartsgeneeskunde en maatschappelijk gerichte specialismen. Bovendien kan je in de latere masterjaren zelf kiezen waar je je stage loopt – in binnen- of buitenland.

Thesis

Naast je stages werk je ook aan je masterproef. Dit kan een klinische case study zijn, een wetenschappelijk onderzoeksproject of een innovatief idee dat je uitwerkt binnen de gezondheidszorg. Je masteropleiding sluit je af met een geïntegreerd klinisch eindexamen en een thesisverdediging.

Ontdek je vakoverzicht

Al benieuwd naar de specialisaties?

Klinische vaardigheden en stages

Als arts moet je niet alleen veel kennen, maar ook veel kunnen. Uniek aan onze opleiding is de vroege en intensieve praktijkopleiding

Vanaf je eerste bachelor

Vanaf je eerste bachelorjaar sta je in de anatomiezaal en oefen je medische vaardigheden tijdens stages in het ziekenhuis. In het Skills Lab leer je dan weer communicatie-en gesprekstechnieken via interactieve sessies. 

Klinische stages vanaf je eerste master

Al vanaf je eerste masterjaar mag je je klinische vaardigheden omzetten naar de praktijk. Je loopt 4 soorten stages, waarvan enkele verplicht zijn. Voor de andere stages heb je veel keuzevrijheid. Vijf stagemaanden stel je bijvoorbeeld helemaal zelf samen. Zo krijg je alle tijd om kennis te maken met de disciplines die je boeien en maak je een weloverwogen keuze voor je vervolgopleiding.

  • Ziekenhuisstage: hieronder vallen stages binnen de interne geneeskunde (cardiologie, geriatrie, oncologie, …), de heelkunde (orthopedie, kinderheelkunde, neurochirurgie, …), de gynaecologie, de medische beeldvorming, de pediatrie en kleine specialisaties zoals urologie, reumatologie en genetica.
  • Huisartsenstage: je eerste huisartsenstage loop je bij een erkende huisarts(en)praktijk.
  • Wetenschappelijke stage: jouw wetenschappelijke stage plan je in overleg met het team zelf in. Dit zijn maximum vier maanden waarin je individueel aan je masterproef kan werken. Ook je promotor mag je zelf kiezen. Dit gebeurt, net als de keuze van je onderwerp, al in je eerste master.
  • Buitenlandse stage: de VUB heeft veel internationale samenwerkingen, dus een buitenlandse ervaring behoort zeker ook tot je mogelijkheden. 
     
Uitstekende stagebegeleiding

Aan de VUB profiteer je van de nauwe samenwerking met specialisten uit het UZ Brussel. En je hoeft ze tijdens je stage niet te delen met tientallen medestudenten. Je staat letterlijk naast de prof aan het ziekenhuisbed of de operatietafel. Zo leer je het vak écht!

Op fertiliteitsstage met Kim

Kim neemt je mee op haar eerste stagedag op de afdeling Medische Genetica van het UZ Brussel.

Op buitenlandse stage

Tijdens je opleiding Geneeskunde aan de VUB krijg je de kans om je horizon te verbreden met een buitenlandse stage. Heel wat studenten combineren een stage in een Europees ziekenhuis met een onvergetelijke ervaring in Afrika of het Verre Oosten. Dankzij samenwerkingen met internationale universiteiten en ziekenhuizen doe je niet alleen medische, maar ook interculturele expertise op – een troef voor je toekomst als arts!

Meer over studeren in het buitenland

Jouw vakken

Bachelor

Bachelor of Science in de Geneeskunde

Standaard traject

Master

Master of Science in de Geneeskunde

Standaard traject

Al benieuwd naar specialisaties?

Lees er hier alles over!

De studielast spreiden

Je eigen traject samenstellen 

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en –gelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?  

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen