Studenten in les

Studiemateriaal en lessen volgen

Voor elk vak heb je heel wat studiemateriaal om te verwerken. Een belangrijk onderdeel van dit studiemateriaal vormen de slides/syllabus en notities van je hoorcolleges en je werkcolleges/practica. In deze workshop krijg je tips over hoe je het best omgaat met een hoorcollege, studeerbare notities creëert en waarvoor je lesopnames zou kunnen gebruiken.

Taalhulp bij schrijfopdrachten

De workshops academisch Nederlands zijn er voor alle studenten die hun academisch taalgebruik (verder) op punt willen stellen. Het zijn korte, online workshops waarin een taalcoach van het ACTO jou handvatten aanreikt om meteen toe te passen in de praktijk.

'Opfrissing spelling en grammatica'

Schrijf je in voor deze workshop als je een aantal spelling- en grammaticaregels wil herhalen die vaak voor problemen zorgen. Zo leer je onder andere hoe je werkwoorden zoals ‘downloaden’ vervoegt, waarom je 'sociale media' maar ook 'socialemediamanager' schrijft, en hoe je zelfstandige naamwoorden correct afkort.

'Opbouw en structuur'

In deze workshop bekijken we welke tekststructuur je het best selecteert voor jouw schrijfopdracht en hoe je losse ideeën helder ordent. Aan de hand van verschillende voorbeelden toetsen we nadien af welke elementen ervoor zorgen dat je tekst een vlotte structuur heeft en hoe je je argumenten opbouwt.

'Wetenschappelijke stijl'

Niet alleen de woordenschat, maar ook de formulering bepaalt of je tekst past binnen een wetenschappelijke context. Deze workshop is handig als je een aantal tips wil om je schrijftaken naar een hoger niveau te tillen en klassieke valkuilen wil vermijden.

'Veelvoorkomende fouten'

In deze workshop gaan we op basis van een aantal voorbeeldzinnen samen op zoek naar veelvoorkomende maar niet altijd opvallende taal- en stijlfouten. We proberen ze samen te vinden en te verbeteren zodat je ze nadien ook in je eigen teksten kan opsporen.

2022_Studente geeft presentatie in aula_S_1433741192

Presentaties

Als je aan de universiteit studeert, zal je af en toe een presentatie moeten geven of voor een groep moeten spreken. Heb je moeilijkheden om je boodschap duidelijk over te brengen naar een publiek? Spelen de zenuwen je parten bij het spreken voor groepen?

In deze workshop krijg je tips over het verbeteren van je presentatievaardigheden.

Bachelor - en masterproef

Een bachelor- of masterproef schrijven, het is een grote stap. Geen nood, we begeleiden je doorheen het hele proces. 

'De zoektocht naar een onderwerp'

Tijdens deze workshop krijg je hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef. Wat vraag je aan een (potentiële) promotor en hoe bereid je een gesprek met je (potentiële) promotor voor? Wat zet ik in een onderzoeksvoorstel? Hoe kies je een onderwerp uit een lijst of hoe bedenk je zelf een werkbaar onderwerp? Hoe stel je een onderzoeksvoorstel op? 

'Het stappenplan'

We lichten de verschillende stappen van een onderzoek toe en je krijgt hulp met de opstart van jouw eigen onderzoek. Hoe ontwerp je je bouwplan voor je tekst? Hoe formuleer je een duidelijke probleemstelling met bijhorende onderzoeksvragen? Wat is het onderscheid tussen bronnen en literatuur? Hoe kies je de geschikte onderzoeksmethode?

'Schrijven' 

Schrijf je in voor deze workshop als je graag je schrijfproces onder de loep wil nemen. Gebruik je ‘ik’ of ‘wij’? Hoe neem je de lezer mee in je verhaal? Hoe beargumenteer je je keuzes? Hoe geef je je tekst een goeie structuur? Hoe refereren en citeren? Hoe voorkom je plagiaat?

2022_Studente_Vrouw zittend op de grond tussen haar boeken documenten en laptop_S_1232616283

Hoe en wanneer studeren

 
'Vrije tijd en studie: leg de puzzel'

Wanneer start je best met een planning? Welke soorten planningen bestaan er en welke past het best bij jou? Hoe kan een planning ervoor zorgen dat jouw leerproces optimaal verloopt? In deze workshop krijg je een antwoord op de meestgestelde vragen over je studieplanning.

'Actief en strategisch studeren'

Hoe bepaal je je aanpak voor een specifiek vak? Hoe verwerk je een grote hoeveelheid studiemateriaal? Hoe onthoud je de leerstof en wat is het belang van herhaling? In deze workshop krijg je een antwoord op vragen omtrent je studiestrategie en hoe je dit het best kan aanpakken.

Examens

Hoe maak je succesvolle examens? Samen gaan we aan de slag en zorgen we voor een geslaagde examenperiode.

'Examenplanning op jouw maat'

Hoeveel uur per dag moet je studeren? Studeer je vak per vak of is het beter om af te wisselen? Wanneer begin je eraan? In deze workshop leer je om een examenplanning op je eigen maat te maken. Breng zeker jouw examenrooster mee.

'Mondelinge examens'

Vraag je je af hoe je je het best kan voorbereiden op een mondeling examen? Wat doe je als je iets niet weet tijdens het examen? Hoe houd je de stress onder controle? Na deze workshop heeft een mondeling examen geen geheimen meer voor jou.

'Schriftelijke examens met focus op meerkeuze'

Hoe pak je best een examen met open vragen aan? Of een openboek examen? Moet je anders studeren voor een examen met meerkeuzevragen? Wat moet je doen als er giscorrectie of hogere cesuur wordt toegepast? Het antwoord op deze en andere vragen kom je te weten in deze workshop.

Samenwerken in groep

Heb je een groepswerk voor een bepaald vak? Voor sommige studenten is dat een fijn vooruitzicht, voor anderen klinkt dit misschien als een hele opgave of levert dat stress op. Ben jij zo iemand? Dan is deze workshop iets voor jou.

Tijdens deze workshop luisteren we samen naar jullie vragen/noden i.v.m. groepswerk én leer je welke vaardigheden belangrijk zijn bij samenwerken in een groep en hoe je best te werk gaat tijdens de verschillende fases van groepswerk. We staan samen ook even stil bij wat je kan doen als er iets misloopt en hoe je stress kan vermijden. Vermits reflecteren over je eigen vaardigheden én feedback geven/ontvangen belangrijk zijn bij groepswerk komt dit ook aan bod.

Tijdens de sessie geven we je ook de tijd om kort even samen in een klein groepje ‘aan de slag’ te gaan.

Interesse? 

Wil je deelnemen aan een workshop? Alle data vind je in de kalender van het studentenportaal. Daar vind je ook alle informatie over hoe je je moet inschrijven. Inloggen doe je met je VUB e-mailadres.

Check de kalender