logo

Help de Oekraïnse bevolking vanuit België 

Ben jij een VUB’er die vrede heel belangrijk vindt? Vind je het verschrikkelijk dat miljoenen Oekraïense burgers op de vlucht zijn door de zinloze oorlog? Wil je hen graag vanuit ons land helpen? Dan lees je hier hoe dat kan!  

De oorlog in Oekraïne zorgt iedere dag, en dat al gedurende enkele weken, voor heel schrijnende beelden. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht en de nood aan hulp is gigantisch. De informatiestroom over de oorlog is zo groot, dat het niet altijd makkelijk is om fake news van echt nieuws te onderscheiden. Daarom stelde de VUB voor geëngageerde VUB’ers als jij onderstaande lijst op. Je vindt er alle initiatieven en extra informatie over hoe jij als inwoner van België ook jouw steentje kan bijdragen.

Steun vrije, onafhankelijk journalistiek 

Als eerste kan je de vrije, onafhankelijke Oekraïense-Engelstalige journalistiek steunen. Raadpleeg hun websites als bron voor juiste informatie over de oorlog in hun land. Een voorbeeld van zo’n goede bron is The Kyiv Independent: https://kyivindependent.com/opinion/victor-tregubov-are-you-a-foreigner-who-wants-to-help-ukraine-heres-how/ , https://kyivindependent.com/national/protesters-around-the-world-planning-rallies-in-support-of-ukraine-updating/. Er is ook een mogelijkheid om dit tijdsschrift financieel te steunen.

Help de plaatselijke Oekraïense bevolking 

Vervolgens kan je de bevolking die nog in Oekraïne is helpen. Daar zijn twee opties voor: 

Steun het Oekraïense leger rechtstreeks via de regeringskanalen. De link vind je hier terug.

Steek de Oekraïense bevolking ter plaatse een hart onder de riem via De Come Back Alive Foundation. Deze organisatie levert technologie, opleiding en munitie om het leven van Oekraïners burgers te redden en om soldaten te helpen om hun land te verdedigen. Doneren kan je via hun website, waar je ook uitgebreide informatie op terug vindt.

Legitieme algemene informatiebronnen 

Als het op informatie aankomt, is het altijd beter om je tot officiële kanalen te wenden. Dat kan via verschillende opties: 

 1. De officiële website van Oekraïne. Alle informatie die je hierop vindt, is geverifieerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. De website biedt een constante stroom en updates van het nieuws over wat er gebeurt in Oekraïne, geeft hulpmiddelen om Oekraïne te steunen en geeft informatie over waar je geverifieerde bronnen kan vinden om te doneren. Je raadpleegt hier de website. 
   
 2. De officiële Oekraïense overheidswebsites zijn een goede bron als je op zoek bent naar een officiële verklaring of een update. Er zijn drie websites waar je terecht kan: de officiële website van het regeringsportaal, de officiële website van de president van Oekraïne en de officiële website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De overheid post ook regelmatig updates op sociale media (Facebook, Twitter &  Instagram). Je vindt de accounts terug onder de gebruikersnamen @UkraineUA.MFA en @Ukraine.UA
   
 3. Ben je op zoek naar algemene bronnen voor informatie over het conflict? Of ben je op zoek naar legitieme links om geld te doneren? Je vindt ze op deze website terug.
   
 4. Heb je graag een overzicht van waar mensen hulp kunnen krijgen? Dat kan via MAPAHELP. De organisatie verzamelt en geeft informatie over organisaties en mensen buiten Oekraïne die bereid zijn om Oekraïeners gratis te helpen. De kaart bevat geodata van plaatsen waar Oekraïeners voedsel, overplaatsing, huisvesting, medische en psychologische hulp kunnen krijgen. Je vindt ze terug op deze website.

Evenementen 

Daarnaast zijn er verschillende organisaties die evenementen zoals protesten en inzamelacties organiseren om Oekraïne te steunen: 

 1. De Oekraïense ambassades organiseren verschillende evenementen ter ondersteuning van Oekraïne, zoals protesten en inzamelingen van goederen. De link naar de Belgische ambassade vind je hier. De website werkt niet altijd even goed, daarom raadpleeg je het best hun Facebookpagina als je de real time updates wil volgen. 
   
 2. Wil je graag een evenement op poten zetten of wil je weten waar er evenementen plaats vinden om de Oekraïners te helpen? Dan is de website van Belgische Oekraïners iets voor jou! Je vindt er nieuws over evenementen die men in België organiseert en hoe men Oekraïne steunt. De informatie is beschikbaar in vier talen en vind je hier terug.  
   
 3. Wil je graag meer informatie over protesten tegen de oorlog in jouw buurt? Dan ben je bij het project #StandWithUkraine op de juiste plek! #StandWithUkraine is opgezet om protesten over de hele wereld zichtbaar te maken. Je kunt er marsen bij jou in de buurt vinden, een mars registreren, informatie krijgen over hoe je kunt helpen en er is een kant-en-klare mediakit. Meer info vind je op deze website.

NGO’s 

Er zijn ook een reeks aan NGO’s die de Oekraïense oorlogsslachtoffers steunen: 

 1. Wil je graag een internationale NGO steunen? Dat kan! Promote Ukraine is een wereldwijde NGO die in België is gevestigd en in het belang van Oekraïne handelt. Hun missie bestaat erin Oekraïne te promoten en de Oekraïense bevolking te emanciperen via onderwijs, integratie en ontwikkeling. Op hun website kan je nieuws, artikels, commentaar, onderzoek en analyses over de huidige situatie vinden.

  De website is beschikbaar in vier talen en vind je hier terug. Daarnaast heeft de NGO een gedrukt en online tijdschrift onder de naam Brussels Ukraїna Review. Je vindt de NGO ook terug via de app Leads Ukraine, die meer ruimte biedt voor EU-Oekraïne-Rusland relevant nieuws.  
   

 2. Wil je graag een lokale NGO steunen? Ook dat kan! De Unie van Oekraïense Vrouwen (UWIB) in België is een non-profitorganisatie die in 1948 werd opgericht. De NGO verenigt Oekraïense immigrantenvrouwen in België en verdedigt de belangen van Oekraïne. UWIB omvat drie lokale cellen in Brussel, Luik en Antwerpen. Op dit moment richt ze zich op humanitaire hulp voor de gewonden, gehandicapten en wezen die het slachtoffer zijn geworden van de oorlog in Oost-Oekraïne die sinds 2014 woedt en heel Oekraïne sinds 22 februari 2022. Doneren kan via deze website.

Word vrijwilliger 

Wil je tenslotte zelf de handen uit de mouwen steken, maar weet je niet hoe? Geen zorgen! Je vindt alle informatie hier: 

 1. De Oekraïense ambassade in België verzamelt middelen om Oekraïne te helpen. Je kan je bij hen aanmelden als je vrijwilliger wilt worden, onderdak wilt bieden aan vluchtelingen, bij de ambassade zelf wil helpen, naar een demonstratie wilt gaan, enzovoort. Onder het tabblad "Humanitaire hulp" is er een hele lijst van goederen die nodig zijn en die op verschillende plaatsen in België (Antwerpen, Brussel, Leuven, Gent, Brugge, Oostende, Wallonië) worden ingezameld. Alle informatie vind je hier terug. 
   
 2. Ben je op zoek naar een uitgebreide lijst van de opties die jij hebt om als vrijwilliger Oekraïne te helpen? Die vind je via deze webiste. De site leert je hoe je geld kan doneren, hoe je kan meedoen aan protesten in België, hoe je humanitaire hulp stuurt, hoe je Oekraïners onderdak biedt en hoe je Oekraïners ter plaatse helpt. Bovendien kan je via deze site, als je technische expertise hebt in web- of netwerktechnologieën, het Oekraïense IT-leger helpen om kwetsbaarheden te ontdekken en te verhelpen in officiële Oekraïense webbronnen. Rusland valt die bronnen namelijk voortdurend aan. Ten slotte geeft de website je info over petities ondertekenen, wat en hoe je post op sociale media en hoe je de autoriteiten van België rechtstreeks kan beïnvloeden.  

  Deze tips werden voorzien door Julia Suchocka, Poolse studente social sciences