logo

Over de IJkingstoets

De Vrije Universiteit Brussel werkt samen met KU Leuven, UAntwerpen en UGent aan de organisatie van instellingsneutrale ijkingstoetsen. Aan de VUB kan je een ijkingstoets afleggen voor de volgende bacheloropleidingen:

Verplicht voor burgerlijk ingenieur(-architect) en industrieel ingenieur

Het is verplicht om deel te nemen aan de ijkingstoets als je je wil inschrijven voor de bacheloropleidingen: 

 • Ingenieurswetenschappen ("burgerlijk ingenieur"), 
 • Ingenieurswetenschappen: architectuur ("burgerlijk ingenieur-architect") en 
 • Industriële wetenschappen ("industrieel ingenieur").

Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je je zal kunnen inschrijven ongeacht het resultaat dat je behaalt.

Voor de bacheloropleidingen Bio-ingenieurswetenschappen ("bio-ingenieur") en Farmaceutische wetenschappen is deelname niet verplicht maar wel sterk aangeraden.

Vragen?

Zit je toch met vragen rond de ijkingstoets of rond je studiekeuze? Kom dan zeker langs op een van onze infodagen en bezoek de stand van de verschillende opleidingen en van de studiebegeleiding. Je kan ons ook contacteren via ijkingstoets@vub.ac.be

Meer informatie vind je ook op de centrale website www.ijkingstoets.be.

Optie 1

Neem een kijkje op www.ijkingstoets.be en raadpleeg de vragen van vorige edities.

  Een van de vragen van een ijkingstoets

  Hoeveel witte zeshoeken telt deze bal? Ontdek het antwoord op www.ijkingstoets.be

  Optie 2

  Kan je wat hulp gebruiken? Neem dan deel aan de voorbereidingssessies aan de VUB. In vier modules werken we samen aan een optimale voorbereiding op de ijkingstoets. Telkens op woensdagnamiddag en telkens rond een verschillend thema zodat je naar keuze een of meerdere modules kan volgen. 

  • 1 april: algebra & combinatoriek
  • 22 april: meetkunde & goniometrie
  • 6 mei: functies & grafieken (optioneel: ruimtelijk inzicht)
  • 20 mei: analyse

  Wat na de IJkingstoets?

  Na de ijkingstoets ontvang je je resultaten via e-mail. Heb je naar aanleiding van je resultaten vragen over je score of rond je studiekeuze?

  Kom dan langs voor een individueel gesprek met een studiebegeleider voor persoonlijke feedback. Je kan vanaf het begin van de zomer via deze pagina online een afspraak maken. 

  Valt je resultaat wat tegen en wil je je wiskundekennis nog bijspijkeren? Neem dan deel aan de voorbereidingscursus wiskunde in september voor een goede opfrissing vlak voor de start van het academiejaar.