Jouw studieprogramma

Geen omwegen naar je toekomst. Aan de VUB krijg je al vanaf het eerste jaar gespecialiseerde communicatievakken. Die focussen op drie hoofdthema’s: Marketing en communicatie, Media & cultuur en Technologie en innovatie. Vanaf de derde bachelor kies je zelf op welke van die onderwerpen je het liefst dieper ingaat. Daarna volgt je een master waarin jij kiest waarin je je specialiseert.

Bekijk hieronder welke vakken je krijgt, afhankelijk van je programma.

Bachelor

Bachelor of Science in de Communicatiewetenschappen

Standaard traject

Master

Master of Science in de Communicatiewetenschappen

Vanaf academiejaar 2023-2024 worden er twee afstudeerrichtingen aangeboden binnen de master in de communicatiewetenschappen, nl. 'Media en samenleving' en 'Media, strategie en marketing'. De vakken binnen de afstudeerrichting 'Media en samenleving' vind je hier binnenkort terug. Voor studenten die in academiejaar 2022-2023 of eerder aan hun opleiding zijn gestart, worden de afstudeerrichtingen 'Media en cultuur', 'Media, en innovatie' en 'Media, journalistiek en politiek' wel nog in uitdovende vorm ingericht.

Afstudeerrichting Media, strategie en marketing

Afstudeerrichting Media en samenleving

Voorbereidingsprogramma

Voorbereidingsprogramma Master of Science in de Communicatiewetenschappen

Standaard traject

Schakelprogramma

Schakelprogramma Master of Science in de Communicatiewetenschappen

Het schakelprogramma communicatiewetenschappen (voor studenten met een professioneel bachelordiploma) telt 60 ECTS credits en bereidt je voor op zowel de Nederlandstalige als Engelstalige masters in de communicatiewetenschappen.

Standaard traject

Praktijk

Een (kranten)artikel samenvatten in een tweet. Communicatie- of marketingplannen opstellen. Google analytics ontcijferen. Reclamecampagnes ontwikkelen. De praktische kant van communicatie leer je vooral door ’m te doén.

Mediasector

Veel van onze docenten staan met hun ene been in de aula en met het andere in het werkveld. Zij delen graag hun ervaring met jou. Daarnaast krijg je ook gastlezingen van toonaangevende professionals uit alle takken van de mediasector

Brede basis

Naast de toegespitste communicatiewetenschappelijke vakken staan ook inzichten uit heel wat andere sociale wetenschappen (zoals economie, politiek of sociologie) centraal. Zo ben je als communicatiewetenschapper van alle markten thuis.

Zij-instromen naar de master

Heb je al een diploma hoger onderwijs behaald? Ook met andere vooropleidingen kan je, na het volgen van het schakel- of voorbereidingsprogramma, doorstromen naar de master Communicatiewetenschappen. Deze programma's bereiden je voor op het masterjaar waarin je zelfstandig onderzoek doet en je masterproef schrijft. Je krijgt tijdens de opleiding dan ook een mix van communicatie-specifieke opleidingsonderdelen en methodologische vakken. 

Heb je een specifiek programma nodig?

Aan de VUB studeer je op jouw ritme. Een flexibel studietraject laat je toe om maximaal rekening te houden met jouw persoonlijke situatie (topsportcombinatie met een jobdyslexie of een functiebeperking bijvoorbeeld). Wil je meer informatie?   Contacteer studiebegeleiding