Jouw studieprogramma

In het eerste bachelorjaar krijg je les met de studenten sociologie. Deze formule staat je toe na het eerste jaar alsnog een omslag te maken van politieke wetenschappen naar sociologie, of andersom. Vanaf het tweede jaar ga je je verder verdiepen in de politieke wetenschappen en kies je naast een aantal verplichte kernvakken ook uit één van de vijf minoren: ‘Geschiedenis’, ‘Sociologie’, ‘Communicatiewetenschappen’, ‘Bedrijfseconomie’ en ‘Onderwijs’.

Heb je je bachelordiploma behaald? Dan stroom je door naar de master politieke wetenschappen. Je kan kiezen tussen 2 masterprogramma's: master in democratie en innovatie of master in European and International Governance. 

Heb je al een diploma hoger onderwijs? Dan volg je het schakel- of voorbereidingsprogramma naar aanloop van de master. Met een bachelor van de hogeschool kan je doorstromen via het schakelprogramma van 54 studiepunten. Studenten met een academische bachelor of master op zak volgen het voorbereidingsprogramma. Dit wordt op dossier samengesteld, op basis van je vooropleiding. 

Bekijk hieronder welke vakken je krijgt, afhankelijk van je programma.

Bachelor

Bachelor of Science in de Politieke Wetenschappen en Sociologie: Politieke Wetenschappen

Eerste bachelor Politieke Wetenschappen

Afstudeerrichting Politieke Wetenschappen minor onderwijs

Afstudeerrichting Politieke Wetenschappen minor sociologie

Afstudeerrichting Politieke Wetenschappen minor communicatiewetenschappen

Afstudeerrichting Politieke Wetenschappen minor geschiedenis

Afstudeerrichting Politieke Wetenschappen minor bedrijfseconomie

Master

Master of Science in de Politieke Wetenschappen: Democratie en Innovatie

Democratie en innovatie

Ook als werkstudent

Voorbereidingsprogramma

Voorbereidingsprogramma Master of Science in de Politieke Wetenschappen

Standaard traject

Ook als werkstudent

Schakelprogramma

Schakelprogramma Master of Science in de Politieke Wetenschappen

Standaard traject

Ook als werkstudent

Bereid je voor

Een degelijke voorbereiding is belangrijk om met vertrouwen aan je studie te beginnen. Het helpt je te ontdekken of je voldoende voorkennis hebt en waar je eventueel nog kunt bijschaven. Dit kan onder andere door (online) voorkennistoetsen en andere voorbereidingsactiviteiten.

Voorkennis wiskunde

Een goede basis in wiskunde is essentieel om te slagen in deze opleiding. Als je minstens 3 uur wiskunde in het secundair onderwijs hebt gevolgd, ben je goed voorbereid op de statistische vakken.

Test je voorkennis Ontdek onze voorbereidingsactiviteiten

Taalvaardigheid: Nederlands en Engels

Een sterke beheersing van het Nederlands, vooral begrijpend lezen, is een must voor succes in de opleiding politieke wetenschappen. Daarnaast is ook een goede kennis van het Engels, zoals je die in het secundair onderwijs hebt opgedaan, belangrijk. Je zult namelijk wetenschappelijke literatuur en handboeken in beide talen gebruiken.

Twijfel je of je Nederlands voldoende sterk is om de opleiding te starten? Doe dan onze taaltest en ontdek waar je staat!

Test je academisch Nederlands

Wil je je Engels alvast bijspijkeren? Begin dan nu al vaker in het Engels te lezen, bijvoorbeeld via nieuwssites of boeken.

Studiemethode en zelfstandigheid

Een universitaire studie vraagt om een andere studiemethode dan je gewend bent in het secundair onderwijs. Je zult veel meer leerstof krijgen en je studiewerk moet je zelfstandiger organiseren. Gelukkig helpt Studiebegeleiding je bij het vinden van de juiste studiemethode. Zij bieden onder andere individuele begeleidingworkshops, en handige tips en tricks aan.