Na je studie

Na je bachelor in de Farmaceutische Wetenschappen kan je kiezen voor drie masteropleidingen: Geneesmiddelenontwikkeling, Geneesmiddelenontwikkeling-Apotheker en Farmaceutische Zorg. 

Masters in de Farmaceutische Zorg en Masters in de Geneesmiddelenontwikkeling-Apotheker krijgen de titel van apotheker. 

Met het diploma Geneesmiddelenontwikkeling of Geneesmiddelenontwikkeling-Apotheker kan je later werken in de farmaceutische industrie.

Wat heb je geleerd?

Medische oplossingen kunnen pas gevonden worden als de oorzaak van een bepaald probleem duidelijk is. Je leert hoe je een correcte probleemstelling formuleert en hoe je die vervolgens wetenschappelijk analyseert of onderzoekt. Vaak is het een kwestie van de juiste puzzelstukken op de juiste plaats te krijgen. Welke bestanddelen zitten in een geneesmiddel? Wat met dosering en mogelijke nevenwerkingen?

Stap na stap word je een farmaceutisch expert en zullen geneesmiddelen steeds minder geheimen voor jou kennen. Maar dat is nog maar de helft van het verhaal. Want je moet al die kennis ook nog eens helder leren verwoorden, tegenover patiënten bijvoorbeeld. Wat moeten ze doen met de medicatie die je hen bezorgt? Welk zorgadvies geef je mee als ze zonder doktersvoorschrift bij jou komen aankloppen?

Tijdens je master mag je je skills meteen in de praktijk testen, tijdens een stage van 6 maanden in een apotheek of in de farmaceutische industrie. Je werkt ook mee aan een onderzoeksproject in het Farmaceutisch Instituut, dat de basis vormt voor je masterproef. Als je wil, kan je ook kiezen voor een Erasmusproject in het buitenland. Het belangrijkste is dat je toont dat je zelfstandig kan werken. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je er helemaal alleen voor staat. Je promotor staat je met raad en daad bij en ook van de onderzoeksgroep krijg je deskundige ondersteuning.

Verder studeren

Na de bacheloropleiding heb je keuze uit twee masteropleidingen. Heb je je masteropleiding succesvol afgerond, maar ben je het studeren nog niet moe? Wat houdt je tegen om nog een master-na-masteropleiding Ziekenhuis- of Industriële Farmacie te volgen? Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Afgestudeerde masters in de Farmaceutische Wetenschappen kunnen professioneel veel richtingen uit.

Je kan aan de slag in volgende sectoren: apotheken/officina, onderwijs, onderzoek, farmaceutische industrie, scheikundige nijverheid, voedings- en cosmetische industrie en overheidsinstellingen zoals FOD Volksgezondheid, RIZIV, FAGG, Sciensano.

Wist je dat we soms ook farmaceutische wetenschappers zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als farmaceutische wetenschapper: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.