Toelating en inschrijven

De VUB is toegankelijk voor een breed publiek. Toch gelden er per opleiding voorwaarden waaraan je moet voldoen om met die opleiding te kunnen starten. Op deze pagina achterhaal je wat de toelatingsvoorwaarden zijn voor de opleiding Farmaceutische Wetenschappen. Ook sommen we de stappen op die je moet doorlopen om je in te schrijven.

Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Een toegangsproef voor Farmaceutische Wetenschappen is er niet, maar er is - net zoals aan alle Vlaamse universiteiten - een verplichte ijkingstoets. Die is speciaal ontwikkeld om het niveau van studenten te meten bij de overgang van secundair naar academisch onderwijs. De test wordt georganiseerd door de Vlaamse universiteiten en is overal identiek. Als uit de toets blijkt dat je kennis voor sommige vakken opfrissing nodig heeft, dan kan je bij ons enkele voorbereidingslessen volgen (bijvoorbeeld chemie, fysica en wiskunde). Meer info over een de ijkingstoets vind je hier.

Zijn er taalvoorwaarden?

Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen, en daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal, dan bekijk je best de Nederlandse taalvoorwaarden die gelden voor deze opleiding.

Taalvoorwaarden Nederlands

Zijn er nog andere voorwaarden?

Met een professionele bachelor in de Biomedische laboratoriumtechnologie kan je in een verkort traject instappen. Praktisch start je dan in het 2e bachelorjaar. Ook voor andere academische diploma's gelden soms vrijstellingen of speciale instapmogelijkheden, die we dossier per dossier bekijken.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in België en ver daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Alles over het inschrijvingsproces

Vragen over de inschrijvingsprocedure? Geen paniek, we hebben handige tips voor je inschrijving, een stap-voor-stap gids doorheen de aanmeldingsprocedure en een antwoord op de meestgestelde vragen.

Hulp tijdens je aanmelding en inschrijving

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt  en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

   Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Je slaagkans aan de universiteit staat of valt met een goede studiekeuze. Een opleiding kiezen die écht bij jou past, doe je echter niet in 1-2-3. Ga dus actief aan de slag en voorzie genoeg tijd om over je keuze na te denken. Weet je het echt niet (meer)? Dan helpen onze studiebegeleiders jou om door het bos de bomen te zien.

Een wetenschappelijke opleiding start je niet zomaar. Dat geldt ook voor Farmaceutische Wetenschappen. Kreeg je voldoende wetenschappen en wiskunde in het secundair onderwijs? Dat is al een goed begin.

Als je twijfelt aan je voorkennis, doe dan mee aan de ijkingstoets. Dan weet je meteen waar je staat. Voor Farmaceutische Wetenschappen is deelname niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Als uit de toets blijkt dat je kennis voor sommige vakken opfrissing nodig heeft, dan kan je bij ons enkele voorbereidingslessen volgen, bijvoorbeeld voor chemie, fysica of wiskunde. Meer info over de ijkingstoets vind je hier.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.