Toegepaste Informatica combineren met je job?

Aan de VUB kan je de opleiding Toegepaste Informatica volgen via een flexibel traject in avondonderwijs voor volgende studieprogramma's:

  • Schakelprogramma (60 studiepunten)
  • Voorbereidingsprogramma (60 of 65 studiepunten)
  • Master Toegepaste Informatica (60 studiepunten)

     

De docenten geven dezelfde opleidingsonderdelen, maar doen dat via blended learning en met aangepaste werkvormen. Dit laat je toe om je studies te combineren met je werk of gezin. Ben je een krak in zelfstudie? Dan is dit zeker een aanrader! Op het einde krijg je exact hetzelfde diploma als studenten die dagonderwijs volgden. 

Studeren is een investering van tijd en geld. En best een uitdaging als je studies wil combineren met een baan. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken welk traject haalbaar is voor jou, zowel qua tijd als financieel. Zo start je goed voorbereid aan je nieuwe avontuur en maximaliseer je jouw kansen voor het behalen van een diploma.

CLINICSESSIES

Iemand die al enkele jaren als werknemer aan de slag is, weet hoe kostbaar tijd is. Daarom dupliceren we niet zomaar alle hoor- en werkcolleges van de dagstudenten buiten de werkuren, maar werken we met een aangepast begeleidingsprogramma. Voor elk vak wordt er vier à vijf keer per semester samengekomen, waarbij je in overleg met de docent een bepaald deel van de cursus doorneemt.

Tijdens zo'n clinicsessie (van 18u tot 21u) geeft de docent een overzicht van de leerstof, met een focus op belangrijke meta-informatie als: "hoe studeer je dit", "hoe wordt dit soort zaken op een examen bevraagd", "wat zijn de belangrijke verhaallijnen doorheen de cursus", en dergelijke. Er wordt dieper ingegaan op belangrijke of typische oefeningen, en er worden vragen beantwoord die kunnen opduiken tijdens je zelfstudie. Bij een voltijds programma heb je ongeveer twee clinicsessies per week.

Voorbeeld uurrooster avondonderwijs

BEGELEIDING OP MAAT

Buiten de clinicsessies sta je er uiteraard niet alleen voor: de VUB staat gekend voor haar hoge staf per student-ratio, en je kan steeds via e-mail bij docenten en assistenten terecht met vragen. Via ons elektronisch leerplatform Canvas heb je toegang tot al het studiemateriaal.

DENK AAN EEN AANGEPASTE SPREIDING

Voor een dagstudent geldt het volgen van 60 ECTS credits per jaar als een voltijdse studiebelasting: indien je je studie wil combineren met een (voltijdse) job is het dus aangeraden je schakelprogramma en masteropleiding te spreiden over meerdere jaren: hoewel het dan wat langer duurt eer je je diploma zal behalen, zal je versteld staan van hoe motiverend het is om gestaag, semester na semester, telkens een aantal credits dichter bij je doel te komen! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van hoe je de combinatie van schakel en master kan spreiden.

Schakelprogramma + Master Toegepaste Informatica: Big Data Technologie op 3 jaarSchakelprogramma + Master Toegepaste Informatica: Big Data Technologie op 4 jaarSchakelprogramma + Master Toegepaste Informatica: Artificiële Intelligentie op 3 jaarSchakelprogramma + Master Toegepaste Informatica: Artificiële Intelligentie op 4 jaar

ONDERSTEUNING DOOR DE OVERHEID

Afhankelijk van je statuut kan je in aanmerking komen om je studiegeld te betalen met opleidingscheques (werkzoekenden), voor Vlaams opleidingsverlof (werknemers in de privésector), of om onthaal- en vormingsverlof te krijgen (werknemers bij de overheid).

Meer (algemene) info omtrent de combinatie van werken en studeren vind je op www.vub.ac.be/werken-studeren.

VRAGEN?

Het avondonderwijs toegepaste informatica wordt gecoördineerd door de vakgroep computerwetenschappen.

Wil je slechts een paar vakken volgen?

Wil je uit persoonlijke interesse of als bijkomende scholing slechts 1 of meerdere afzonderlijke vakken volgen, in plaats van de volledige opleiding? Ook dat is mogelijk. In dat geval opteer je voor een creditcontract en ontvang je na afloop een creditbewijs.

Meer info over het creditcontract

Over levenslang leren

Waarom verder studeren naast je baan?

Een diploma biedt je als professional niet alleen de mogelijkheid om goed opgeleid de arbeidsmarkt te betreden. Ook in je verdere loopbaan kan je ervoor kiezen om verder te studeren: omdat je een nieuwe wending wil geven aan je loopbaan, omdat je je kennis en vaardigheden up-to-date wil houden, of omdat je die langverwachte droom wil najagen. En dat is een slimme zet, want het houdt je als professional relevant op de arbeidsmarkt van morgen. Kortom, levenslang leren is geen mythe maar het zorgt ervoor dat je duurzaam inzetbaar bent in onze samenleving, een engagement waarmee je actief investeert in een betere wereld!

Waarom als professional kiezen voor een opleiding aan de VUB?

Om heel wat redenen. Wij waren bijvoorbeeld een van de eerste universiteiten die volop inzette op levenslang leren. Nergens anders in ons land vind je daarom zo’n groot aanbod aan soorten opleidingen die je kan combineren met een job:

  • basisopleidingen in avondonderwijs
  • postgraduaten
  • permanente vormingen
  • microcredentials
  • studiedagen en lezingen

Daarnaast willen we de slaagkansen van al onze studenten maximaliseren. Ook die van jou. Met een studietraject aangepast aan jouw noden en studiebegeleiding in elke fase van je studieloopbaan.

Alle info over werken en studeren combineren