Wat is het verschil?

Met een creditcontract kan je inschrijven om enkele losstaande vakken te volgen aan de VUB. Deze vakken kunnen van eender welk programma binnen eender welke faculteit komen en combineren kan ook. Een examencontract kan je kiezen als je enkel aan de examens wil meedoen. Hierbij kan je dus niet deelnemen aan de onderwijsactiviteiten zoals lessen. 

Creditcontract

Met een creditcontract kan je inschrijven om éen of meerdere losstaande vakken te volgen aan de VUB.

Deze vakken kunnen van eender welk programma binnen eender welke faculteit komen en combineren kan ook. Je behaalt enkel een credit voor een bepaald vak, zonder bedoeling om een diploma te halen voor een volledige opleiding (tenzij je alle nodige credits van een bepaalde opleiding behaalt, dan kan je wel een diploma krijgen).

Toelatingsvoorwaarden
 
 • Je moet¬†minstens¬†over een¬†diploma secundair onderwijs¬†beschikken.
 • Je hebt ook een¬†positief leerkredietsaldo¬†nodig.
  Opgelet! Wanneer je je uitschrijft voor een vak onder creditcontract of het creditcontract stopzet, dan krijg je hiervoor geen leerkrediet terug.

Examencontract

Een examencontract kan je kiezen als je enkel aan de examens wil meedoen.

Hierbij kan je dus niet deelnemen aan de onderwijsactiviteiten zoals lessen, en je krijgt geen toegang tot het (online) lesmateriaal (Canvas). Een examencontract is ook niet mogelijk voor eender welk vak. Het staat vermeld op de opleidingsfiche als het mogelijk is om een vak onder examencontract af te leggen.

Toelatingsvoorwaarden

Je moet minstens over een diploma secundair onderwijs beschikken.

Inschrijven voor een credit - of examencontract

Hoe verloopt een aanmelding voor een credit - of examencontract? Vergeet je aanmelding niet tijdig in te dienen! Je deadline verschilt naargelang je diploma (Belgisch of buitenlands). 

Check de aanmeldingsdeadlines 

Stap 1 - Online aanmelden

Meld je aan via de online aanmeldingsapplicatie. 

Bij het tabblad programmakeuze > bij programmakeuze > bij filter aanbod kies je voor toon mij het volledige VUB-aanbod in functie van toelating op dossier.

Creditcontract

Vervolgens kies je bij opleidingsniveau > studieprogramma > studieplan’> creditcontract. Duid zeker de juiste faculteit aan bij je aanmelding.

Examencontract

Indien je toelating gekregen hebt voor een examencontract met het oog op het

 • behalen van een diploma, meld je je aan voor het programma waarvoor je het diploma wenst te halen.
 • verwerven van credits, meld je je aan voor een creditcontract.
Creditcontract
Documenten uploaden

Upload bij 'documentenchecklijst' de volgende documenten: 

 • identiteitskaart (voor- en achterkant)
 • diploma
 • ingevulde¬†aanvraagformulier credit- of examencontract¬†
   

toelating voor examencontract   toelating voor creditcontract

 • Specifiek voor ambtenaren: voeg ook nog je bewijs toe dat je geslaagd bent in de eerste reeks van selectieproeven (cfr. attest Selor, Talent.brussels ‚Ķ).

Belangrijk daarbij is de naam van het vak, het studiegidsnummer, het semester en de faculteit. Om deze informatie te vinden kan je gaan naar de studiegidsfiche en klik je door op het vak dat je wilt volgen. 

Opgelet! Als je vakken van verschillende faculteiten wilt volgen, moet je per faculteit een aanvraagformulier bezorgen.

Vervolledig je aanmelding en klik op de laatste pagina op het icoon voor voltooien om je aanmelding in te dienen.

Creditcontract en examencontract Info ECTS fiche

Stap 2 - Beoordeling faculteit

Deze stap is hetzelfde voor zowel creditcontractstudenten als examencontractstudenten. De faculteit beoordeelt je gekozen vakken en keurt het al dan niet goed. Bij ongunstig advies zal je worden gecontacteerd.

Stap 3 - Inschrijvingscontract

Wanneer je toelating krijgt om in te schrijven, ontvang je via e-mail een link naar de SelfService Studenten. Hier kan je je inschrijvingscontract ondertekenen.

Geen puntenblad

Als je bent ingeschreven met een creditcontract of een examencontract ontvang je geen puntenblad. Je kan je punten in de SelfService Studenten enkel raadplegen.

Je kan wel een creditbewijs aanvragen (dit is een schriftelijk bewijs van het afleggen van een positief examen). Je vraagt dit per e-mail aan bij de faculteit die het vak aanbiedt waarvoor je bent ingeschreven.

Herinschrijven

Herinschrijven voor een creditcontract of examencontract is niet mogelijk. Voor beide contracten moet je ieder academiejaar opnieuw toelating vragen.

Je kan het volgende academiejaar aanmelden voor een nieuw credit- of examencontract via de SelfService Studenten.