Lening op korte termijn

1. Studiekosten

Heb je hoge studiegerelateerde kosten die je moeilijk in Ć©Ć©n keer kan betalen, zoals een laptop of studie-uitstappen? Contacteer ons dan voor een renteloze studielening.

2. Studiegeld
Ā 
 • Een lening op korte termijn voor het studiegeld kan je aangaan als je niet-beursstudent bent.Kijk zeker ook even na of je niet in aanmerking kan komen voor een studietoelage van de Vlaamse Overheid en/of het verminderde inschrijvingsgeld. In deze gevallen kan je misschien in aanmerking komen voor het beurstarief.
  Ā 
 • Als je een renteloze studielening aangaat, storten wij het te betalen bedrag (maximum ā‚¬1.250) rechtstreeks aan de Onderwijs-en Studentenadministratie, zodat jij in orde bent voor wat betreft het studiegeld. Nadien is het de bedoeling dat je dit bedrag in maandelijkse schijven aan ons terugbetaalt. Deze lening moet ten laatste op het einde van hetĀ academiejaar afbetaald zijn (30 september)
3. Studentenhuisvesting
Ā 
 • Ondervind je moeilijkheden bij het betalen van de maandelijkse huur van je kot en liep je hierdoor huurachterstand op, dan is het mogelijk om via ons een renteloze studielening aan te gaan.
  • Indien je een kamer huurt van de VUB, zal het ontleende bedrag rechtstreekt worden overgemaakt aan VUB Studentenhuisvesting.
  • Huur je een kamer bij een privĆ©-eigenaar, dan wordt het ontleende bedrag op je rekening gestort zodat je de huur kan betalen.
   Ā 
 • Nadien is het de bedoeling dat je dit bedrag in maandelijkse schijven terugbetaalt. Deze lening moet ten laatste op het einde van hetĀ academiejaar afbetaald zijn (30 september)

Lening op lange termijn

Afhankelijk van je financiƫle situatie kan een renteloze lening op lange termijn toegekend worden om zo je studiekosten betaalbaar te houden.

2022_Man met bankkaart en laptop_S_524397307

Hoeveel bedraagt de lening?

Korte termijn

Een lening korte termijn bedraagt maximaal ā‚¬ 1.250 en moet steeds tijdens het academiejaar (via een afbetalingsplan) terugbetaald worden.

Lange termijn

Een lening lange termijn bedraagt maximaal ā‚¬ 1.250 en vangt eerder een structurele financiĆ«le nood op (indien je bv. zelf niet al je studiekosten kan betalen). De terugbetaling van een lening op lange termijn start 2 jaar na het beĆ«indigen of stopzetten van de studies aan de VUB.

Voorwaarden

Heb ik recht op ondersteuning?

Voor de financiĆ«le ondersteuning die de Vrije Universiteit Brussel zelf verleent, gelden voorwaarden.Ā 

Voorwaarden

Algemene voorwaarden
Ā 

De algemene voorwaarden in verband met de financiƫle steun zijn de volgende:

 • de student voldoet aan Ć©Ć©n van de voorwaarden inzakeĀ nationaliteitĀ van de afdeling Studietoelagen
 • de student is ingeschreven met een diplomacontract (studenten met een credit- of examencontract komen niet in aanmerking) *
 • de student is ingeschreven aan de VUB **
 • de student is ingeschreven voor een initiĆ«le basisopleiding: een bacheloropleiding, een masteropleiding, een schakelprogramma of een voorbereidingsprogramma ***
 • de student toont een financiĆ«le nood aan, gerelateerd aan de studiekosten
 • het gezins- of eigen inkomen van de student bevat geen kadastraal inkomen vreemd gebruik waarbij het geĆÆndexeerd kadastraal inkomen hoger is dan ā‚¬ 1.250 en te hoog is in verhouding tot het inkomen. Voor de bepaling van het kadastraal inkomen vreemd gebruik worden de regels gehanteerd die de afdeling School- en Studietoelagen gebruikt in de toekenning van een studietoelage.
  Ā 

* Studenten ingeschreven met een creditcontract kunnen wel in aanmerking komen voor een verminderd studiegeld.
** Studenten hebben een inschrijving van ten minste 27 studiepunten (met uitzondering van het diplomajaar). Deze voorwaarde geldt voor een aanvraag sociale toelage, huurtoelage en externe beurzen.
*** Studenten die ingeschreven zijn in een Educatieve Bachelor- of Masteropleiding, een tweede academische basisopleiding van hetzelfde niveau of studenten die reeds een masterdiploma behaald hebben, kunnen enkel in aanmerking komen voor een verminderd studiegeld en een renteloze studielening. Deze renteloze studielening is ook mogelijk voor studenten die een Master-na-Masteropleiding volgen.

Voorwaarden

Niet akkoord?
Ā 

Op basis van deze voorwaarden nemen de medewerkers van Studiefinanciering een beslissing over jouw specifieke aanvraag. Indien je niet akkoord gaat met de genomen beslissing, kan je hiertegen inĀ beroepĀ gaan.

Beroepsprocedure studentenvoorzieningen

Een lening aanvragen

Korte termijn
Ā 

Voor een lening korte termijn kan je ons via mail contacteren tot en met 1 september (aan het einde van het betreffende academiejaar). Je hoeft hiervoor geen aanvraagformulier in te vullen, maar je moet wel voldoen aan de algemene voorwaarden.

Lening korte termijn aanvragen via mail

Er wordt steeds een leningcontract opgesteld, waarvoor we de volgende informatie nodig hebben:

 • Vanaf welke maand kan je starten met de afbetaling?
 • Hoeveel kan je per maand afbetalen? (Het minimumbedrag per maand is ā‚¬50)
  Ā 

Zodra wij deze informatie ontvangen hebben, stellen wij een contract op via Docusign met het afbetalingsplan dat je moet volgen. Je ontvangt een mail van Docusign met een contract dat je moet nalezen, aanvullen, ondertekenen en aan ons terug bezorgen, samen met een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitskaart.

Lange termijn
Ā 

Een aanvraag voor een lening lange termijn kan enkel indien je voldoet aan de algemene voorwaarden en moet gebeuren via een aanvraagformulier ten laatste op 1 september (aan het einde van het betreffende academiejaar). Er wordt ook steeds een leningscontract opgesteld.

Aanvraagformulier lening lange termijn